Reviews

Reviews van deelnemers in Nederland en Spanje

♦ In mei 2019 had ik de gelegenheid om met Maria coaching sessies te volgen op haar nieuwe site in Benamaurel. We hadden buitensessies op haar land, op verschillende plaatsen (in de buurt van de rivier op een mooie schaduwrijke plek omgeven door bomen, op de top van de heuvel om de prachtige uitzichten te bewonderen, etc.) en op verschillende momenten van de dag (zonsopgang, zonsondergang, en gedurende de dag) om mijn ritme te volgen. Het resultaat van deze sessies was geweldig! Dank je wel Maria.
Nadine, juni 2019

♦ Een week bij Maria Daniels in Benamaurel, Spanje is een zeer bijzondere ervaring. 

Subtiele, genuanceerde en zeer impactvolle sessies, afgewisseld met meer ervaringsgericht werk in de natuur. In een week werd mij een nieuw paradigma geopenbaard om de wereld op een heel andere manier waar te nemen. Maria is scherp, zeer betrokken en weet precies wanneer wat nodig was in mijn proces. Indrukwekkend, verdiepend en een proces waarin ik op een subtiele wijze volwassen werd.

Gijs, juni 2019

♦ Een spirituele reset’ – dat is waar we op hoopten en dat is wat we hebben gekregen. 

De fijnzinnige begeleiding van Maria en de prachtige omgeving hielpen ons te verbinden met onze essentie, met elkaar en de magie om ons heen. Onze zintuigen zijn geopend door verbinding te maken met de natuur, waarbij we een magische nacht hebben mogen ervaren. Met mooie rituelen is er ruimte gekomen voor meer spiritualiteit.

Na meer dan 20 jaar samen te zijn, was het bijzonder inspirerend om deze reis samen te maken en te ervaren, de verbinding te voelen op vele lagen. 

Met dank aan Maria, die een liefdevolle bedding biedt voor alles wat zich aandient. Geen druk, maar ruimte! Het proces mag zich van binnenuit ontvouwen en dat doet het ten volle. Maria is zichzelf. Dit geeft ruimte om ook onszelf te kunnen zijn. Fijn om ook zo te lachen met elkaar, geraakt te worden, de diepte in te gaan, creatief bezig te zijn, ons kenbaar te maken. 

Dank voor deze prachtige reis.
Ahó!
Abel en Eelco, juni 2019

♦ Reinier

“Samen met mijn vriendin heb ik een week in de grot bij Maria gelogeerd. We waren op zoek naar nieuwe verbinding en intimiteit. We hadden een periode achter de rug waarin meerdere IVF-pogingen waren mislukt. Onze ongewenste kinderloosheid zorgde voor veel verdriet en voor afstand tot elkaar.

Mijn vriendin en ik kennen Maria al langer. Als wij er samen niet uitkomen, weten we dat we naar Maria kunnen. We zijn bij haar geweest toen ze nog sessies gaf in Bergen. Deze keer, in het zuiden van Spanje op de Altiplano, hebben we eerst een paar dagen geacclimatiseerd. We gingen samen naar de markt in het dorp en we verkenden de omgeving, die adembenemend mooi is.

Vervolgens zijn we een rituele tijd ingegaan. Een periode waarin we ons hebben geopend voor elkaar en voor onze omgeving. Maria heeft ons de naaste omgeving laten ontdekken en kennis laten maken met de natuur. We waren veelal buiten, aan het wandelen, voelen, ontdekken en beleven. Een bijzondere tijd, waarin ik een verbondenheid met de natuur heb ervaren die nieuw voor mij was. Door te ervaren dat ik onderdeel ben van de natuur, van een groter geheel, is er een gevoel van verbondenheid met mezelf ontstaan. Onzekerheid over wat te doen heeft plaatsgemaakt voor weten door te voelen.

Mijn vriendin heeft in onze rituele tijd haar rouwgevoelens kunnen loslaten. Daardoor is er bij haar weer meer ruimte voor andere gevoelens. Dat komt haar welzijn en onze relatie bijzonder ten goede. We zijn weer open gegaan voor ons zelf en voor elkaar.

Het mooie aan deze periode was dat die openheid ook ontstond in contact met Maria en Ide. We hebben veel tijd met elkaar doorgebracht, maar tegelijk was er ruimte om onze eigen dingen te doen. Als mijn vriendin en Maria in een van de grotten een sessie hielden, was Ide met de drilboor bezig in een andere grot om ruimte te maken voor de nieuwe badkamer. Ondertussen repareerde ik zijn kettingzaag. Het was allemaal goed.

 De plek is fenomenaal. Het ligt een paar kilometer buiten een dorpje in een woest en bergachtig landschap. Het landschap doet mij denken aan een zeebodem, waar het water is weggezakt en wind en erosie nog weinig kans hebben gehad het landschap aan te tasten. Het erf bestaat uit een paar bergen, waarin meerdere grotten zijn gegraven. Wij logeerden in de grot die speciaal voor de gasten is verbouwd. Het verblijf in een grot geeft een gevoel van geborgenheid, alsof je veilig in de schoot van de aarde zit. Maria maakt voor haar helende werk gebruik van de schoonheid en de energie van de natuur. Dat kan op haar eigen erf zijn, maar ook in de naaste omgeving. We zijn een ochtend naar een meer gereden, een half uurtje van de grot. Daar is een beekje met natuurlijk warm water uit een bron. We hebben daar heerlijk ontspannen in het zwavelrijke water gezeten, ondanks dat het winter was.

Tijdens het ochtendritueel toonde de zon in haar opgang de schoonheid van de omgeving, bovenop de berg, van hardroze tot gloeiend oranje. Een diepe indruk heeft de ‘medicine walk’ achtergelaten. We hebben los van elkaar een wandeling gemaakt, waarbij we eerst door een poort moesten stappen. Ik heb een tocht gemaakt, waarbij ik door de aandacht voor de omgeving in dieper contact kwam met mezelf, met de natuur en met andere mensen. Als afsluiting stap je na de tocht weer door de poort om terug te keren naar het hier en nu. We beseffen nu dat we deze poort altijd bij ons hebben en dat we er door kunnen stappen als we dat nodig hebben.

Ik kan een ieder die iets in beweging wil zetten of die wil verdiepen aanraden om bij Maria op bezoek te gaan. Ons bezoek was een prachtige ontdekkingstocht. Dank!”
Reiner

♦  Marc en Barbara

“Afgelopen juli reisden Barbara en ik van de Costa Blanca naar Andalusië. De kinderen bleven bij opa en oma in hun super-de-luxe huis met zwembad en uitzicht over de Oceaan.

En wij eindelijk weer eens met z’n tweetjes een weekje op avontuur. De rit van enkele uren bracht ons in ons een volstrekt nieuwe omgeving : de Antiplano van Granada. Een gebied waar de meesten waarschijnlijk met 120 kilometer per uur aan voorbij rijden, op weg naar de bekende toeristische plaatsen als Granada, Malaga, Sevilla en Cordoba. En zo 

 de kans missen om een uniek en bijna ongerept landschap te bewonderen en te beleven. Wij gelukkig niet. We waren namelijk uitgenodigd bij Maria Als je bij Baza de (zeer goede) Spaanse snelweg verlaat en in noordelijke richting het binnenland inrijdt, val je van de ene verbazing in de volgende. De wijdsheid, de kleuren, de afwisseling, de rust en vooral de schoonheid maken indruk. Je ziet tegen de heuvels hier en daar een dorpje liggen maar zou op het eerste gezicht denken dat het gebied verder ongerept en onbewoond is. Tot je dichterbij komt en vooral beter kijkt : hier wordt wel degelijk aan akkerbouw, landbouw en veeteelt gedaan en er wonen ook mensen her en der in de streek. Hun grotwoningen vallen bijna weg in hun natuurlijke omgeving. De plek is daar een prachtig voorbeeld van.

Met grote zorg, aandacht en visie ontwikkelt en beheert zij Cuevas Alterra de la Luz. En daardoor groeit en bloeit er zoveel moois. Met diezelfde aandacht en warmte werden wij ontvangen, beter gezegd : onthaald. Wat hebben we genoten van de comfortabele en ruime grotten, het fijne gezelschap en de goede gesprekken, het  lekkere eten en drinken en alle mooie plekken in de omgeving waar we samen zijn geweest. Het was groots. veel liefs en groeten!”
Marc en Barbara

♦ Liesbeth

“Ik was vijf dagen bij Maria. Heerlijk appartement en volop zon in de lucht, maar nog met een koud windje, want het was begin april. We hebben samen sessies gedaan, maar ook de omgeving bekeken en rondgereden, naar de markt geweest. Een setting om tot rust te komen en bij te tanken, heerlijk. En ik heb genoten van de gastvrijheid van Maria.”
Liesbeth

♦ Bert Terpstra

Ik ervaar het  als een verademing  om in Maria’s  aanwezigheid te zijn. Ik weet niet waarom dat zo is, maar ik kan die verademing wel beschrijven. Als ik als collega en als mens  in gesprek ben met haar  komt alles in een ruimer perspectief  te staan.  Waar ik individueel mee worstel  krijgt dan diepte en raakt verbonden met algemeen menselijke innerlijke beweging- en en universele ontwikkelingen.  Dan voel ik opeens ruimte; ik zak en ik raak verbonden  met mijzelf  en daarmee ook  met die grotere algemeen menselijke context.  Opeens is het niet zo ondraaglijk en sta ik niet meer alleen.

Het zijn niet de woorden die ze zegt die dit teweegbrengen. Maria brengt een veld met zich mee  waarin dat gewoon gebeurt.  Dat is niet meer een kwestie van  woordkeus, interventie, methodiek of professionaliteit.  Het is  de neerslag  van generaties  van worsteling  en pijn  in haar familie en daar rijker uit te zijn gekomen.
Als Maria werkt met een groep, dan wordt de collectieve intelligentie van die groep geactiveerd. Daarmee bedoel ik, dat de groepsleden afgestemd raken op de betekenis van de groep in grotere gehelen. Dan komt er ruim-te;  dan is iedereen in verbinding  met het ongevormde, met wat nog niet is, maar wat je al wel kunt voelen.  Dan komt er in de groep een beweging op gang  in onvermoede richtingen, niet meer alleen afgestemd  op ideeën die we al hadden, maar ook op het nieuwe  dat in de groep tot uitdrukking wil komen, maar nog niet manifest is. Omdat de beweging vanuit de groep zelf ontstaat bindt die de groep samen op die nieuwe richting.

Wat valt er dan verder nog over haar werkwijze te zeggen? Na ruim twintig jaar als trainer in Voice Dialogue  en tien jaar als trainer in de leergang Innerlijk Leiderschap vanuit Visiezijn dat haar belangrijkste methodieken en gedachtegoed.  Haar persoonlijke effectiviteit  als begeleider  van individuele en groepsprocessen steunt dus tevens op een gedegen fundament.
Bert Terpstra

♦ Christine Rammrath

A home away from home en nog veel meer. Dat is een samenvatting van onze negen dagen op deze inspirerende plek. In januari lag er nieuwe sneeuw op de hoge bergen in de omgeving terwijl het 360 graden uitzicht vanuit het terrein van Maria Daniëls, met wel 300 olijfbomen, adembenemend was. De sprookjesachtige zons-op en – ondergangen raakten mijn hart. Het gaf mij een fantastisch gevoel van ruimte, rust en vrijheid. Deze plek straalt een wilde energie uit ondanks zijn inbedding tussen boerenland, schapen, geiten en amandelboomgaarden. Op 15 minuten rijden zit je aan een idyllisch riviertje met beschermende populieren. De goede wegen brengen je binnen een radius van 1,5 uur alle kanten op naar de omliggende Sierra’s, eenzame reuze stuwmeren, warme thermische bronnen midden in de natuur, archeologische plekken uit de Bronstijd, grafheuvels van de Romeinen en kleine stadjes met authentieke lokale markten (die van Huescar op 17 km afstand is een must!). Maria is gemakkelijk in de omgang en het is prettig om in hun gezelschap te zijn. We hebben genoten van hun gastvrijheid en het warme welkom in hun sfeervolle en met zorg gebouwde en ingerichte grotwoning. De koelkast en eettafel vol lekkernijen en een knisperende houtkachel stonden voor ons klaar. De woning is incl. wifi en heeft een heleboel stopcontacten. De badkamer in de vorm van een schelp en het slapen op de heerlijke matras achter in de grot deden me denken aan het vertoeven in de baarmoeder. We hebben genoten van de weidsheid en de stilte van deze bijzondere plek, waar ik onder de professionele en bezielende begeleiding van Maria veilig mijn energie kon opladen. Bij haar kan ik altijd weer terecht voor mijn levensvragen en voel ik me gesteund bij werkelijk alles wat zich in mijn transformatieproces aandient.
Christine

♦ Marion Takens

Rond Oud & Nieuw heb ik een magische reis gemaakt naar Maria Daniëls. Magisch qua landschap en magisch qua innerlijke reis. Maria heeft mij begeleid op een 5-daagse Quest. De Quest bestond uit verschillende sjamaanse rituelen en voicedialoque. De reis heeft heilzaam op mij gewerkt en waardevolle nieuwe inzichten opgeleverd, zowel voor mijn persoonlijke als professionele proces.
El Altiplano is een geweldige plek om zo’n reis te maken. Het landschap is verbijsterend mooi en afwisselend. Van rotsachtige duinen, die je het gevoel geven op een andere planeet te zijn aanbeland, tot heilig rivierenlandschap.  En dat in een straal van niet meer dan 15 km. Het land ademt hele aardse energie, de perfecte omlijsting van deze reis.
Bij Maria trof ik een warme liefdevolle bedding. Als verblijf een eigen grotwoning, sfeervol, heerlijk verwarmd door een houtkachel. Maria zorgde voor de maaltijden en de verzorging op de achtergrond. Maria zorgde  voor een veilige warme bedding bij mijn innerlijke reis
Marion

♦ Een meester in de kunst van het invoelen

‘Ik wilde  Voice Dialogue sessies doen  met Maria, maar ik woon aan de andere kant van de oceaan, in de Verenigde Staten.  Dus gebruiken we Skype, in combinatie met de telefoon, voor mijn sessies. Maria blinkt uit  in het aanvoelen van mijn energie, en het vatten  van de kern  waar het om gaat. Ik voel mij gezegend met de mogelijkheid  van Voice Dialogue sessies in mijn  eigen huis, dankzij  internet, terwijl Maria op een ander  continent woont.  Ik heb toegang tot een fantastische  coach, terwijl we duizenden kilometers van elkaar  wonen.  Het videobeeld  is behulpzaam aan het begin en aan het eind van de sessie; eenmaal in het werk wordt het beeld  minder belangrijk  en draagt de stem  alle energie over. Dat blijft voor mij  het belangrijkst.

Ik kan Maria als begeleider, en als coach, aan iedereen aanbevelen.  Ze is een meester in de kunst  van het invoelen van, en aansluiten bij, de energie van de cliënt en haar subpersoonlijkheden, ondanks de afstand.
Catherine

♦ Nieuwe dimensies van kracht en levenslust

Vier maal per jaar rijd ik naar Bergen. Soms vol ideeën die ik wil delen, of overlopend van vragen die ik wil onderzoeken.  Soms twijfelend  of het wel  zin heeft, om-dat ‘er helemaal niks speelt’.  De sessies zijn steeds verrassend  door hun vorm en diepgang.  Altijd, ook als ik vooraf twijfelde, rijd ik verrijkt naar huis.  Maria weet als geen ander te zijn met wat is. Ze vraagt, en vraagt door, maar ze is  vooral ook stil en alert  aanwezig. Ze heeft de opmerkelijke gave  om aan te sluiten  bij wat op dat moment  in mijn persoon aanwezig is.  Ze geeft me de ruimte  om te praten  over wat ik  moeilijk vind in mijn werk.  En over waar ik boos  of bang  van word in mijn leven.  Door haar interventies  heb ik veel over mezelf  ontdekt.  Verborgen  gevoeligheden  en zorgen die onbewust  mijn handelen sturen.  Maar ook nieuwe dimensies  van mijn kracht, levenslust en spiritualiteit.

Ik ervaar het als een voorrecht om door Maria gecoacht te worden  en kan haar als coach, supervisor en trainer van harte bij iedereen aanbevelen!
Martin H.

♦ Martin de W.

Twee jaar hard werken met Maria’s ondersteuning, wat een  ontdekking!  Je bent  het gist  geweest, dat me in staat stelde  om nieuwe ontdekkingswegen te vinden in mijn doorgaande proces van zelfontwikkeling.  Jij hebt die speciale inslag, die de ander ertoe brengt om scherper  te denken, terwijl je hem of haar  de juiste koers laat kiezen, altijd steunend  in het proces.  Je hebt het vermogen om jin en yang samen te brengen  om de ander te helpen  zijn eigen eenheid  te vinden.  Heel veel dank.”
Martin de W.

♦ Catherine

Ik wilde  Voice Dialogue sessies doen  met Maria, maar ik woon  aan de andere kant  van de oceaan, in de Verenigde Staten.  Dus gebruiken we Skype, in combinatie met de telefoon, voor mijn sessies. Maria blinkt uit  in het aanvoelen van mijn energie, en het vatten  van de kern  waar het om gaat.  Ik voel mij gezegend met de mogelijkheid  van Voice Dialogue sessies in mijn  eigen huis, dankzij  internet, terwijl Maria op een ander  continent woont.  Ik heb toegang tot een fantastische  coach,  terwijl we  duizenden kilometers van elkaar  wonen.  Het videobeeld  is behulpzaam aan het begin en aan het eind van de sessie; eenmaal in het werk wordt het beeld  minder belangrijk  en draagt de stem  alle energie over. Dat blijft voor mij  het belangrijkst.

Ik kan Maria als begeleider, en als coach, aan iedereen aanbevelen.  Ze is een meester  in de kunst  van het invoelen van,  en aansluiten bij, de energie van de cliënt en haar subpersoonlijkheden, ondanks de afstand.
Catherine

♦ Martin H.

Vier maal per jaar rijd ik naar Bergen. Soms vol ideeën die ik wil delen, of overlopend van vragen die ik wil onderzoeken.  Soms twijfelend  of het wel  zin heeft, om-dat ‘er helemaal niks speelt’.  De sessies zijn steeds verrassend  door hun vorm en diepgang.  Altijd, ook als ik vooraf twijfelde, rijd ik verrijkt naar huis.  Maria weet als geen ander te zijn met wat is. Ze vraagt, en vraagt door, maar ze is  vooral ook stil en alert  aanwezig. Ze heeft de opmerkelijke gave  om aan te sluiten  bij wat op dat moment  in mijn persoon aanwezig is.  Ze geeft me de ruimte  om te praten  over wat ik  moeilijk vind in mijn werk.  En over waar ik boos  of bang  van word in mijn leven.  Door haar interventies  heb ik veel over mezelf  ontdekt.  Verborgen  gevoeligheden  en zorgen die onbewust  mijn handelen sturen.  Maar ook nieuwe dimensies  van mijn kracht, levenslust en spiritualiteit.

Ik ervaar het als een voorrecht om door Maria gecoacht te worden  en kan haar als coach, supervisor en trainer van harte bij iedereen aanbevelen!
Martin H.

In de  diepgewortelde  problemen  tussen mijn  echtgenoot en mij, heeft Maria ons uit onze ruzie-routines getrokken door ons tijdens een meerdaagse sessie op een goed gekozen moment  van stoel  te laten  verwisselen en ons in de energie van de ander te laten verplaatsen. Het was  een  adembenemende  ervaring  om ineens te voelen wat mijn man  al die jaren had gevoeld.  Er waren  geen  woorden  voor, maar  die ene  ervaring, dat ene moment  deed mij  in ieder  geval  doorvoelen wat het is  om hem te zijn.  Sindsdien gaat het goed tussen ons. Duizendmaal dank, Maria!
Else

Thuiskomen bij jezelf

‘Een bezoek  aan Maria  voelt als thuiskomen  bij jezelf. Maria is een oase van rust en een bron van energie.  Ze luistert  vol aandacht  en vraagt  net die dingen  die je niet  verwacht.  Ze bewandelt  ongeëffende paden, zet de dingen op hun kop, waardoor je nieuwe dingen over jezelf ontdekt.

Haar  aanpak met  Voice Dialogue heeft mij  verder gebracht dan ik vooraf voor mogelijk hield.  Ik heb het inzicht  gekregen  dat ik niet  één statische persoon  ben. Door Maria  heb ik meerdere  deelpersoonlijkheden ont-dekt die elk hun eigen invloed hebben.  Deze ‘stemmen’ hebben een link  naar mensen  in mijn omgeving, zoals familie en vrienden.

Bij mij verschillen de deelpersoonlijkheden nog al eens van mening.  Voorheen  belemmerde me dit enorm.  Ik had het gevoel dat ik vastliep en er niet meer uit kwam. Nu  weet ik  dat ik twijfel  over de voors  en tegens van een probleem.  Ik geef de ‘stemmen’ de ruimte  om hun kant  van het verhaal  te ‘vertellen’.  Daarna kan ik alle meningen overzien en bepalen wat ik wil.

Met wat ik geleerd heb  bij Maria heb ik het gevoel dat ik weer aan de knoppen zit. Dat ik niet langer afhankelijk ben  van invloeden  van buitenaf, maar dat ik degene ben die bepaalt wat er in mijn leven gebeurt’.
Reinier

De gevolgen lijken magisch

‘Maria zegt  dat ze eigenlijk niets doet.  Misschien is dat wel  waar.  Toch  gebeurt  er iets als ik  binnenkom  in haar praktijk.  Wat precies  is moeilijk te  omschrijven. Maria luistert  aandachtig.  Niet alleen naar wat ik zeg. Vooral ook naar alles wat ik kennelijk uitstraal, doe en laat.  Via de ogen en voelsprieten  van Maria leer ik anders  naar mezelf  kijken.  Ik denk  dat de  uitwisseling van aandacht en energie iets teweegbrengt. Bewustzijn van gevoelens en gedrag op een manier die ik niet ken. Dat werkt buitengewoon verhelderend.  Die helderheid werkt nog dagen-, wekenlang door.  Het helpt mij mijn  handelen  en voelen  te herkennen, te duiden  en vanuit een nieuw perspectief te bezien. De therapie  die Maria toepast  is niet gericht op vertellen, praten  en herkauwen.  Maar op voelen.  Dat geeft een gevoel van herkenning en thuiskomen.  Waarschijnlijk logisch; het is mijn eigen, werkelijke gevoel dat ik ontwaar in de wirwar van denkgewoontes en gedragspatronen.  Ik vind het een boeiende  ontdekkingstocht die ook een heel prettige weerslag heeft op de relatie met mijn geliefde. De werkwijze  van Maria  komt  nuchter op mij  over — Maria  is eerlijk en direct — de gevolgen lijken magisch’
Maartje

Er ordent zich iets in mij

Mijn ontmoetingen met Maria eens per maand… Intensieve voice dialogue sessies waarbij ik verwonderd en ontroerd  ervaar  wat de  verschillende  stemmen  in mij  te zeggen  hebben  en hoe dat  verband houdt  met het voelen  van mijn lichaamsenergie—het ene moment dodelijk vermoeid  en het andere moment vol leven, vitaal en actief… Als ze  aan het woord  geweest zijn  en als  vanzelfsprekend  energetisch gevoeld, ordent er zich iets in mij op natuurlijke wijze — er is geen programma  of ingrijpen nodig — er is alleen aandacht, luisteren, en vertrouwen. Als Maria  luistert  en  vraagt, vertegenwoordigt  ze  dit vertrouwen  dat alles  zich zelf  ordent  als het  aan het woord mag komen, in het licht mag staan.

Het is voor mij voelbaar, dat ze zelf een innerlijke reis is gegaan en gaat  en dat is een enorme herkenning  en ondersteuning voor mij. Samen verkennen we mijn psychisch  en  lichamelijk  landschap, waarbij  zij  met me meeloopt, me  zo  nodig  een pad  wijst, het  overzicht houdt, de touwtjes in handen heeft… dat wel. Dit laatste  doet ze  met mildheid, levenservaring, kennis van voice dialogue  en energiewerking en met vaste hand.  Ze toont  eerbied en respect  voor alles wat zich laat zien. Ze blijft bij zich zelf, ze blijft waar ze is, en tegelijkertijd  is ze open  voor mij.  Er is geen  vermenging van energie en toch een intense verbinding…

Ik maak  op een andere manier  kennis  met mezelf (en daardoor met anderen, de wereld) dan door analyseren, denken/voelen. Geraakt  ben ik  door het  tijdens  deze sessies  ervaren van de  prachtige complexiteit  van mezelf en alle mensen, de hele  natuur  en de  onlosmakelijke  verbondenheid van alles met alles…
Gerdien

♦ Overgave

Met zware benen toog ik naar Bergen. Met naam, adres en  telefoonnummer  op zak  van iemand  die mij  daar ging  helpen.  Na lang  twijfelen  had ik dan toch maar een  afspraak  gemaakt.  Na lang  aandringen  ook, van vrienden die mij  verzekerd  hadden  dat ik er baat bij zou hebben.

Hoe kon  dat nou — wie kon  het overlijden  van ouders en broer  binnen één jaar  nou bij mij wegnemen?  Plus lle stress  die er omheen  had gezeten?  Bovendien had

ik mijn leven lang — een halve eeuw — mijn problemen zelf opgelost. En dat zou ik nu weer doen.  Ik had daarbij niemand nodig.  Maar het ging niet, ik bleef  in cirkels  ronddraaien.  Na  twee  maanden  doe-het-zelven moest ik erkennen dat het me niet alleen lukte.

Bij  de  voordeur  in  Bergen  aarzelde ik.  Bijna  was ik weer weggelopen, ik wilde mijn problemen  toch weer liever zelf oplossen. Maar mijn hand belde aan en daarmee begon de eerste sessie, een wederzijds aftasten of de aanpak  kans van  slagen  zou hebben.  Als verdoofd stond ik  ruim twee uur later buiten, met een afspraak voor de tweede sessie, twee weken later, en een beetje  huiswerk.  Ik voelde me  een totaal ander  mens en voor het eerst sinds lange tijd rustig.

Maria Daniëls, zo heet  de vrouw  die mij  ging helpen, werkt met  Voice Dialogue, een techniek om inzicht in persoonlijkheidsstructuren  te krijgen.  Het  leek  haar goed  als ik  iets over deze techniek  zou lezen  voor de volgende sessie, dan zouden we  dezelfde taal  spreken. Voorzichtig groeide bij mij  een nieuwsgierigheid naar Voice Dialogue. Internet en de boekhandel brachten er voldoende informatie over.  Het bleek te gaan  om een werkmethodiek  voor zelfanalyse, opgesplitst  naar verschillende ‘ikken’ die we  in ons hebben.  Ik schrok van de term ‘ikken’, het klonk me griezelig kinderlijk in de oren, liever dacht ik in termen van energieën. Maar de methodiek was helder en al gauw ontdekte ik een soort logica  in het onderscheiden  van verschillende persoonlijkheidskanten. Hoe nu verder? Daarvoor  zorgde  Maria  Daniëls  in  de  tweede  sessie.

Aandachtig  luisterend, af  en toe  sturend met  een gerichte  vraag, haalde ze steeds  duidelijker  de verschillende kanten in mij naar boven.  Ze waren herkenbaar, omdat ze  uit mijzelf kwamen  en toch ook een enkele keer heel verrassend.  Vooral door de verhouding waarin ze tot elkaar stonden.

En weer  stond ik  ruim twee uur later  buiten  met dat heerlijke, volledig  rustige  gevoel.  Zo ging het ook de volgende sessies. Steeds duidelijker kwamen de verschillende persoonlijkheidskanten aan bod en lukte het ermee te werken.  Er tekende zich  een wereld af, vanuit  mijzelf, maar  nog nooit zo helder en zichtbaar.  Aan het eind stond ik telkens met een steeds sterker  en compleet rustig gevoel weer buiten.

Er speelde  zich  tijdens  en tussen  de sessies  een heel proces af.  Een  proces  dat mij langzaam  zicht gaf  op mijn problemen.  Zodanig, dat ik er zelfs mee kon werken.  Ik kon  ernaar kijken, het wikken  en wegen, het bewust  terzijde  schuiven of juist  alle aandacht schenken.  Problemen bleken jengelende kinderen.  Negeren maakt het gejengel erger, juist op gegeven momenten aandacht schenken, brengt ze tot zwijgen — tot rust.

Dit betekent niet  dat het  proces  zonder  slag of stoot verliep. Dat zeker niet!  Er zijn momenten geweest dat alles ongelooflijk  heftig in me  te keer ging.  Maar uiteindelijk  kwam  ik er  weer uit  en moest ik  toegeven dat het me alleen maar weer verder had gebracht. En zo verliep  het proces, tot de ontwikkeling  uiteindelijk  in een  totale  afronding  resulteerde.  Getriggerd door  die ene vraag  van Maria, op een  ultiem moment gesteld: “Geef je je  weleens helemaal over?” Ik hoefde geen moment na te denken en antwoordde spontaan en eerlijk: “Nooit!”

Die vraag en mijn antwoord hebben mij  de dagen en weken daarna intensief beziggehouden.  Langzaam ontdekte ik  langs de weg van  Voice Dialogue  hoe essentieel ze voor mij, voor mijn  persoonlijkheid  bleken.  En belangrijker  nog, hoe  essentieel  voor mijn  toekomst met de oplossing — of liever, plaatsing van mijn problemen.  Het duurde enige tijd  voor ik mij  werkelijk aan de techniek  had overgegeven  en nu — met die  laatste bewustzijnsstap, had ik  het laatste stukje  van de enorme legpuzzel in handen. Het proces was voltooid.  Mijn oude problemen  zijn de wereld  niet uit, maar ze blokkeren mijn leven niet meer.  En wat misschien nog wel belangrijker is, ook  nieuwe  problemen  doen dat  niet meer.
Sophia

© 2022 Maria Daniëls | Disclaimer
|
Privacy policy
|

Pixel Creation