Reviews

Reviews van deelnemers in Nederland en Spanje

Na de afgelopen jaren te zijn geconfronteerd met verlies, rauwe rouw, schuldgevoel, boosheid en een pandemie werd het tijd om mijn gevoelens te ordenen en te herontdekken. Na een eerste kennismaking in Amsterdam ben ik 5 dagen bij Maria in Alto Plano geweest. In tien intensieve, confronterende en liefdevolle sessies heeft zij mij, oa aan de hand van Voice Dialogue, mijn diverse innerlijke personen weer laten herontdekken. Door deze nieuwe kennismaking met mijn verschillende kanten en mijn spiritualiteit ervaar ik een betere balans en weerbaarheid.

Deze geestelijke reis was voor mij niet mogelijk zonder de daadwerkelijke reis. De ogenschijnlijk keiharde omgeving van het Spaanse gebergte laat bij een nadere kennismaking haar schoonheid zien. De charme van de stadjes en het harde maar harmonieuze dagelijks leven leiden weg van de dagelijkse zorgen en plichten in onze eigen habitat. Zintuigen gaan weer open. Het water, de geuren, de kleuren, de wind, de wind.

Mijn reis is nog niet voorbij. Met een tweede verblijf en sessies in Amsterdam ga ik deze tocht verder lopen. Maria is een eerlijke, helende gids, een goed en wijs mens. Ik wens iedereen deze ervaring toe.

Marc Buise, MD, PhD
Anesthesioloog- Intensivist

Een tijd geleden had ik de gelegenheid om met Maria coaching sessies te volgen op haar nieuwe site in Benamaurel. We hadden buitensessies op haar land, op verschillende plaatsen (in de buurt van de rivier op een mooie schaduwrijke plek omgeven door bomen, op de top van de heuvel om de prachtige uitzichten te bewonderen, etc.) en op verschillende momenten van de dag (zonsopgang, zonsondergang, en gedurende de dag) om mijn ritme te volgen. Het resultaat van deze sessies was geweldig!

Dank je wel Maria.

Nadine

Een week bij Maria Daniels in Benamaurel, Spanje is een zeer bijzondere ervaring. Subtiele, genuanceerde en zeer impactvolle sessies, afgewisseld met meer ervaringsgericht werk in de natuur. In een week werd mij een nieuw paradigma geopenbaard om de wereld op een heel andere manier waar te nemen. Maria is scherp, zeer betrokken en weet precies wanneer wat nodig was in mijn proces. Indrukwekkend, verdiepend en een proces waarin ik op een subtiele wijze volwassen werd.

Gijs

Een spirituele reset’ – dat is waar we op hoopten en dat is wat we hebben gekregen.

De fijnzinnige begeleiding van Maria en de prachtige omgeving hielpen ons te verbinden met onze essentie, met elkaar en de magie om ons heen. Onze zintuigen zijn geopend door verbinding te maken met de natuur, waarbij we een magische nacht hebben mogen ervaren. Met mooie rituelen is er ruimte gekomen voor meer spiritualiteit.

Na meer dan 20 jaar samen te zijn, was het bijzonder inspirerend om deze reis samen te maken en te ervaren, de verbinding te voelen op vele lagen.

Met dank aan Maria, die een liefdevolle bedding biedt voor alles wat zich aandient. Geen druk, maar ruimte! Het proces mag zich van binnenuit ontvouwen en dat doet het ten volle. Maria is zichzelf. Dit geeft ruimte om ook onszelf te kunnen zijn. Fijn om ook zo te lachen met elkaar, geraakt te worden, de diepte in te gaan, creatief bezig te zijn, ons kenbaar te maken.

Dank voor deze prachtige reis.
Ahó!

Abel en Eelco

Samen met mijn vriendin heb ik een week in de grot bij Maria gelogeerd. We waren op zoek naar nieuwe verbinding en intimiteit. We hadden een periode achter de rug waarin meerdere IVF-pogingen waren mislukt. Onze ongewenste kinderloosheid zorgde voor veel verdriet en voor afstand tot elkaar.

Mijn vriendin en ik kennen Maria al langer. Als wij er samen niet uitkomen, weten we dat we naar Maria kunnen. We zijn bij haar geweest toen ze nog sessies gaf in Bergen. Deze keer, in het zuiden van Spanje op de Altiplano, hebben we eerst een paar dagen geacclimatiseerd. We gingen samen naar de markt in het dorp en we verkenden de omgeving, die adembenemend mooi is.

Vervolgens zijn we een rituele tijd ingegaan. Een periode waarin we ons hebben geopend voor elkaar en voor onze omgeving. Maria heeft ons de naaste omgeving laten ontdekken en kennis laten maken met de natuur. We waren veelal buiten, aan het wandelen, voelen, ontdekken en beleven. Een bijzondere tijd, waarin ik een verbondenheid met de natuur heb ervaren die nieuw voor mij was. Door te ervaren dat ik onderdeel ben van de natuur, van een groter geheel, is er een gevoel van verbondenheid met mezelf ontstaan. Onzekerheid over wat te doen heeft plaatsgemaakt voor weten door te voelen.

Mijn vriendin heeft in onze rituele tijd haar rouwgevoelens kunnen loslaten. Daardoor is er bij haar weer meer ruimte voor andere gevoelens. Dat komt haar welzijn en onze relatie bijzonder ten goede. We zijn weer open gegaan voor ons zelf en voor elkaar.

Het mooie aan deze periode was dat die openheid ook ontstond in contact met Maria en Ide. We hebben veel tijd met elkaar doorgebracht, maar tegelijk was er ruimte om onze eigen dingen te doen. Als mijn vriendin en Maria in een van de grotten een sessie hielden, was Ide met de drilboor bezig in een andere grot om ruimte te maken voor de nieuwe badkamer. Ondertussen repareerde ik zijn kettingzaag. Het was allemaal goed.

De plek is fenomenaal. Het ligt een paar kilometer buiten een dorpje in een woest en bergachtig landschap. Het landschap doet mij denken aan een zeebodem, waar het water is weggezakt en wind en erosie nog weinig kans hebben gehad het landschap aan te tasten. Het erf bestaat uit een paar bergen, waarin meerdere grotten zijn gegraven. Wij logeerden in de grot die speciaal voor de gasten is verbouwd. Het verblijf in een grot geeft een gevoel van geborgenheid, alsof je veilig in de schoot van de aarde zit. Maria maakt voor haar helende werk gebruik van de schoonheid en de energie van de natuur. Dat kan op haar eigen erf zijn, maar ook in de naaste omgeving. We zijn een ochtend naar een meer gereden, een half uurtje van de grot. Daar is een beekje met natuurlijk warm water uit een bron. We hebben daar heerlijk ontspannen in het zwavelrijke water gezeten, ondanks dat het winter was.

Tijdens het ochtendritueel toonde de zon in haar opgang de schoonheid van de omgeving, bovenop de berg, van hardroze tot gloeiend oranje. Een diepe indruk heeft de ‘medicine walk’ achtergelaten. We hebben los van elkaar een wandeling gemaakt, waarbij we eerst door een poort moesten stappen. Ik heb een tocht gemaakt, waarbij ik door de aandacht voor de omgeving in dieper contact kwam met mezelf, met de natuur en met andere mensen. Als afsluiting stap je na de tocht weer door de poort om terug te keren naar het hier en nu. We beseffen nu dat we deze poort altijd bij ons hebben en dat we er door kunnen stappen als we dat nodig hebben.

Ik kan een ieder die iets in beweging wil zetten of die wil verdiepen aanraden om bij Maria op bezoek te gaan. Ons bezoek was een prachtige ontdekkingstocht. Dank!

Reinier

Afgelopen juli reisden Barbara en ik van de Costa Blanca naar Andalusië. De kinderen bleven bij opa en oma in hun super-de-luxe huis met zwembad en uitzicht over de Oceaan.

En wij eindelijk weer eens met z’n tweetjes een weekje op avontuur. De rit van enkele uren bracht ons in ons een volstrekt nieuwe omgeving : de Antiplano van Granada. Een gebied waar de meesten waarschijnlijk met 120 kilometer per uur aan voorbij rijden, op weg naar de bekende toeristische plaatsen als Granada, Malaga, Sevilla en Cordoba. En zode kans missen om een uniek en bijna ongerept landschap te bewonderen en te beleven.

Wij gelukkig niet. We waren namelijk uitgenodigd bij Maria Als je bij Baza de (zeer goede) Spaanse snelweg verlaat en in noordelijke richting het binnenland inrijdt, val je van de ene verbazing in de volgende. De wijdsheid, de kleuren, de afwisseling, de rust en vooral de schoonheid maken indruk. Je ziet tegen de heuvels hier en daar een dorpje liggen maar zou op het eerste gezicht denken dat het gebied verder ongerept en onbewoond is. Tot je dichterbij komt en vooral beter kijkt : hier wordt wel degelijk aan akkerbouw, landbouw en veeteelt gedaan en er wonen ook mensen her en der in de streek. Hun grotwoningen vallen bijna weg in hun natuurlijke omgeving. De plek is daar een prachtig voorbeeld van.

Met grote zorg, aandacht en visie ontwikkelt en beheert zij Cuevas Alterra de la Luz. En daardoor groeit en bloeit er zoveel moois. Met diezelfde aandacht en warmte werden wij ontvangen, beter gezegd : onthaald. Wat hebben we genoten van de comfortabele en ruime grotten, het fijne gezelschap en de goede gesprekken, het  lekkere eten en drinken en alle mooie plekken in de omgeving waar we samen zijn geweest.

Het was groots. veel liefs en groeten!

Marc en Barbara

Ik was vijf dagen bij Maria. Heerlijk appartement en volop zon in de lucht, maar nog met een koud windje, want het was begin april. We hebben samen sessies gedaan, maar ook de omgeving bekeken en rondgereden, naar de markt geweest. Een setting om tot rust te komen en bij te tanken, heerlijk. En ik heb genoten van de gastvrijheid van Maria.

Liesbeth

Ik ervaar het  als een verademing  om in Maria’s  aanwezigheid te zijn. Ik weet niet waarom dat zo is, maar ik kan die verademing wel beschrijven. Als ik als collega en als mens  in gesprek ben met haar komt alles in een ruimer perspectief te staan. Waar ik individueel mee worstel  krijgt dan diepte en raakt verbonden met algemeen menselijke innerlijke beweging- en en universele ontwikkelingen. Dan voel ik opeens ruimte; ik zak en ik raak verbonden met mijzelf  en daarmee ook met die grotere algemeen menselijke context.  Opeens is het niet zo ondraaglijk en sta ik niet meer alleen.

Het zijn niet de woorden die ze zegt die dit teweegbrengen. Maria brengt een veld met zich mee  waarin dat gewoon gebeurt.  Dat is niet meer een kwestie van  woordkeus, interventie, methodiek of professionaliteit.  Het is de neerslag van generaties van worsteling en pijn in haar familie en daar rijker uit te zijn gekomen.

Als Maria werkt met een groep, dan wordt de collectieve intelligentie van die groep geactiveerd. Daarmee bedoel ik, dat de groepsleden afgestemd raken op de betekenis van de groep in grotere gehelen. Dan komt er ruimte; dan is iedereen in verbinding met het ongevormde, met wat nog niet is, maar wat je al wel kunt voelen. Dan komt er in de groep een beweging op gang in onvermoede richtingen, niet meer alleen afgestemd op ideeën die we al hadden, maar ook op het nieuwe dat in de groep tot uitdrukking wil komen, maar nog niet manifest is. Omdat de beweging vanuit de groep zelf ontstaat bindt die de groep samen op die nieuwe richting.

Wat valt er dan verder nog over haar werkwijze te zeggen? Na ruim twintig jaar als trainer in Voice Dialogue  en tien jaar als trainer in de leergang Innerlijk Leiderschap vanuit Visiezijn dat haar belangrijkste methodieken en gedachtegoed. Haar persoonlijke effectiviteit  als begeleider van individuele en groepsprocessen steunt dus tevens op een gedegen fundament.

Bert Terpstra

A home away from home en nog veel meer. Dat is een samenvatting van onze negen dagen op deze inspirerende plek. In januari lag er nieuwe sneeuw op de hoge bergen in de omgeving terwijl het 360 graden uitzicht vanuit het terrein van Maria Daniëls, met wel 300 olijfbomen, adembenemend was. De sprookjesachtige zons-op en – ondergangen raakten mijn hart. Het gaf mij een fantastisch gevoel van ruimte, rust en vrijheid. Deze plek straalt een wilde energie uit ondanks zijn inbedding tussen boerenland, schapen, geiten en amandelboomgaarden. Op 15 minuten rijden zit je aan een idyllisch riviertje met beschermende populieren. De goede wegen brengen je binnen een radius van 1,5 uur alle kanten op naar de omliggende Sierra’s, eenzame reuze stuwmeren, warme thermische bronnen midden in de natuur, archeologische plekken uit de Bronstijd, grafheuvels van de Romeinen en kleine stadjes met authentieke lokale markten (die van Huescar op 17 km afstand is een must!). Maria is gemakkelijk in de omgang en het is prettig om in hun gezelschap te zijn. We hebben genoten van hun gastvrijheid en het warme welkom in hun sfeervolle en met zorg gebouwde en ingerichte grotwoning. De koelkast en eettafel vol lekkernijen en een knisperende houtkachel stonden voor ons klaar. De woning is incl. wifi en heeft een heleboel stopcontacten. De badkamer in de vorm van een schelp en het slapen op de heerlijke matras achter in de grot deden me denken aan het vertoeven in de baarmoeder. We hebben genoten van de weidsheid en de stilte van deze bijzondere plek, waar ik onder de professionele en bezielende begeleiding van Maria veilig mijn energie kon opladen. Bij haar kan ik altijd weer terecht voor mijn levensvragen en voel ik me gesteund bij werkelijk alles wat zich in mijn transformatieproces aandient.

Christine Rammrath

Rond Oud & Nieuw heb ik een magische reis gemaakt naar Maria Daniëls. Magisch qua landschap en magisch qua innerlijke reis. Maria heeft mij begeleid op een 5-daagse Quest. De Quest bestond uit verschillende sjamaanse rituelen en voicedialoque. De reis heeft heilzaam op mij gewerkt en waardevolle nieuwe inzichten opgeleverd, zowel voor mijn persoonlijke als professionele proces. El Altiplano is een geweldige plek om zo’n reis te maken. Het landschap is verbijsterend mooi en afwisselend. Van rotsachtige duinen, die je het gevoel geven op een andere planeet te zijn aanbeland, tot heilig rivierenlandschap.  En dat in een straal van niet meer dan 15 km. Het land ademt hele aardse energie, de perfecte omlijsting van deze reis.

Bij Maria trof ik een warme liefdevolle bedding. Als verblijf een eigen grotwoning, sfeervol, heerlijk verwarmd door een houtkachel. Maria zorgde voor de maaltijden en de verzorging op de achtergrond. Maria zorgde  voor een veilige warme bedding bij mijn innerlijke reis.

Marion Takens

Een meester in de kunst van het invoelen
<>p> Ik wilde Voice Dialogue sessies doen  met Maria, maar ik woon aan de andere kant van de oceaan, in de Verenigde Staten. Dus gebruiken we Skype, in combinatie met de telefoon, voor mijn sessies. Maria blinkt uit  in het aanvoelen van mijn energie, en het vatten van de kern waar het om gaat. Ik voel mij gezegend met de mogelijkheid van Voice Dialogue sessies in mijn  eigen huis, dankzij internet, terwijl Maria op een ander  continent woont. Ik heb toegang tot een fantastische  coach, terwijl we duizenden kilometers van elkaar wonen.  Het videobeeld is behulpzaam aan het begin en aan het eind van de sessie; eenmaal in het werk wordt het beeld  minder belangrijk en draagt de stem  alle energie over. Dat blijft voor mij het belangrijkst.

Ik kan Maria als begeleider, en als coach, aan iedereen aanbevelen. Ze is een meester in de kunst van het invoelen van, en aansluiten bij, de energie van de cliënt en haar subpersoonlijkheden, ondanks de afstand.

Catherine

Nieuwe dimensies van kracht en levenslust

Vier maal per jaar rijd ik naar Bergen. Soms vol ideeën die ik wil delen, of overlopend van vragen die ik wil onderzoeken. Soms twijfelend  of het wel zin heeft, omdat ‘er helemaal niks speelt’. De sessies zijn steeds verrassend door hun vorm en diepgang. Altijd, ook als ik vooraf twijfelde, rijd ik verrijkt naar huis. Maria weet als geen ander te zijn met wat is. Ze vraagt, en vraagt door, maar ze is  vooral ook stil en alert  aanwezig. Ze heeft de opmerkelijke gave om aan te sluiten bij wat op dat moment  in mijn persoon aanwezig is.  Ze geeft me de ruimte om te praten  over wat ik moeilijk vind in mijn werk. En over waar ik boos of bang van word in mijn leven.  Door haar interventies heb ik veel over mezelf ontdekt.  Verborgen gevoeligheden  n zorgen die onbewust mijn handelen sturen. Maar ook nieuwe dimensies van mijn kracht, levenslust en spiritualiteit.

Ik ervaar het als een voorrecht om door Maria gecoacht te worden en kan haar als coach, supervisor en trainer van harte bij iedereen aanbevelen!

Martin H.

Twee jaar hard werken met Maria’s ondersteuning, wat een ontdekking! Je bent  het gist geweest, dat me in staat stelde om nieuwe ontdekkingswegen te vinden in mijn doorgaande proces van zelfontwikkeling. Jij hebt die speciale inslag, die de ander ertoe brengt om scherper te denken, terwijl je hem of haar de juiste koers laat kiezen, altijd steunend in het proces. Je hebt het vermogen om jin en yang samen te brengen om de ander te helpen  zijn eigen eenheid te vinden.

Heel veel dank.

Martin de W.

In de diepgewortelde  problemen tussen mijn  echtgenoot en mij, heeft Maria ons uit onze ruzie-routines getrokken door ons tijdens een meerdaagse sessie op een goed gekozen moment van stoel te laten verwisselen en ons in de energie van de ander te laten verplaatsen. Het was een  adembenemende ervaring om ineens te voelen wat mijn man  al die jaren had gevoeld. Er waren geen woorden voor, maar die ene ervaring, dat ene moment deed mij in ieder  geval doorvoelen wat het is  om hem te zijn. Sindsdien gaat het goed tussen ons.

Duizendmaal dank, Maria!

Else

Thuiskomen bij jezelf
Een bezoek aan Maria voelt als thuiskomen bij jezelf. Maria is een oase van rust en een bron van energie. Ze luistert vol aandacht en vraagt net die dingen die je niet verwacht.  Ze bewandelt ongeëffende paden, zet de dingen op hun kop, waardoor je nieuwe dingen over jezelf ontdekt.

Haar  aanpak met  Voice Dialogue heeft mij verder gebracht dan ik vooraf voor mogelijk hield. Ik heb het inzicht gekregen dat ik niet één statische persoon  ben. Door Maria heb ik meerdere deelpersoonlijkheden ontdekt die elk hun eigen invloed hebben. Deze ‘stemmen’ hebben een link  naar mensen in mijn omgeving, zoals familie en vrienden.

Bij mij verschillen de deelpersoonlijkheden nog al eens van mening. Voorheen  belemmerde me dit enorm. Ik had het gevoel dat ik vastliep en er niet meer uitkwam. Nu weet ik dat ik twijfel over de voors en tegens van een probleem. Ik geef de ‘stemmen’ de ruimte  om hun kant van het verhaal  te ‘vertellen’. Daarna kan ik alle meningen overzien en bepalen wat ik wil.

Met wat ik geleerd heb bij Maria heb ik het gevoel dat ik weer aan de knoppen zit. Dat ik niet langer afhankelijk ben van invloeden van buitenaf, maar dat ik degene ben die bepaalt wat er in mijn leven gebeurt.

Reinier

De gevolgen lijken magisch

Maria zegt dat ze eigenlijk niets doet. Misschien is dat wel  waar. Toch  gebeurt  er iets als ik  binnenkom in haar praktijk. Wat precies is moeilijk te omschrijven. Maria luistert  aandachtig. Niet alleen naar wat ik zeg. Vooral ook naar alles wat ik kennelijk uitstraal, doe en laat. Via de ogen en voelsprieten van Maria leer ik anders naar mezelf kijken.  Ik denk dat de  uitwisseling van aandacht en energie iets teweegbrengt. Bewustzijn van gevoelens en gedrag op een manier die ik niet ken.Dat werkt buitengewoon verhelderend.  Die helderheid werkt nog dagen-, wekenlang door. Het helpt mij mijn  handelen en voelen te herkennen, te duiden en vanuit een nieuw perspectief te bezien. De therapie die Maria toepast  is niet gericht op vertellen, praten en herkauwen.  Maar op voelen. Dat geeft een gevoel van herkenning en thuiskomen.  Waarschijnlijk logisch; het is mijn eigen, werkelijke gevoel dat ik ontwaar in de wirwar van denkgewoontes en gedragspatronen. Ik vind het een boeiende ontdekkingstocht die ook een heel prettige weerslag heeft op de relatie met mijn geliefde. De werkwijze van Maria komt  nuchter op mij over — Maria  is eerlijk en direct — de gevolgen lijken magisch.

Maartje

Er ordent zich iets in mij

Mijn ontmoetingen met Maria eens per maand… Intensieve voice dialogue sessies waarbij ik verwonderd en ontroerd ervaar wat de verschillende stemmen in mij te zeggen hebben en hoe dat verband houdt met het voelen van mijn lichaamsenergie—het ene moment dodelijk vermoeid en het andere moment vol leven, vitaal en actief… Als ze aan het woord geweest zijn en als vanzelfsprekend energetisch gevoeld, ordent er zich iets in mij op natuurlijke wijze — er is geen programma of ingrijpen nodig — er is alleen aandacht, luisteren, en vertrouwen. Als Maria luistert en vraagt, vertegenwoordigt ze dit vertrouwen dat alles zich zelf ordent als het aan het woord mag komen, in het licht mag staan.

Het is voor mij voelbaar, dat ze zelf een innerlijke reis is gegaan en gaat en dat is een enorme herkenning en ondersteuning voor mij. Samen verkennen we mijn psychisch en lichamelijk landschap, waarbij zij met me meeloopt, me zo nodig een pad wijst, het overzicht houdt, de touwtjes in handen heeft… dat wel. Dit laatste doet ze met mildheid, levenservaring, kennis van voice dialogue en energiewerking en met vaste hand. Ze toont eerbied en respect voor alles wat zich laat zien. Ze blijft bij zich zelf, ze blijft waar ze is, en tegelijkertijd is ze open voor mij. Er is geen vermenging van energie en toch een intense verbinding…

Ik maak op een andere manier kennis met mezelf (en daardoor met anderen, de wereld) dan door analyseren, denken/voelen. Geraakt ben ik door het tijdens deze sessies ervaren van de prachtige complexiteit van mezelf en alle mensen, de hele natuur en de onlosmakelijke verbondenheid van alles met alles…

Gerdien

Overgave

Met zware benen toog ik naar Bergen. Met naam, adres en telefoonnummer op zak van iemand die mij daar ging helpen. Na lang twijfelen had ik dan toch maar een afspraak gemaakt. Na lang aandringen ook, van vrienden die mij verzekerd hadden dat ik er baat bij zou hebben.

Hoe kon dat nou — wie kon het overlijden van ouders en broer binnen één jaar nou bij mij wegnemen? Plus de stress die er omheen had gezeten? Bovendien had ik mijn leven lang — een halve eeuw — mijn problemen zelf opgelost. En dat zou ik nu weer doen. Ik had daarbij niemand nodig. Maar het ging niet, ik bleef in cirkels ronddraaien. Na twee maanden doe-het-zelven moest ik erkennen dat het me niet alleen lukte.

Bij de voordeur in Bergen aarzelde ik. Bijna was ik weer weggelopen, ik wilde mijn problemen toch weer liever zelf oplossen. Maar mijn hand belde aan en daarmee begon de eerste sessie, een wederzijds aftasten of de aanpak kans van slagen zou hebben. Als verdoofd stond ik ruim twee uur later buiten, met een afspraak voor de tweede sessie, twee weken later, en een beetje huiswerk. Ik voelde me een totaal ander mens en voor het eerst sinds lange tijd rustig.

Maria Daniëls, zo heet de vrouw die mij ging helpen, werkt met Voice Dialogue, een techniek om inzicht in persoonlijkheidsstructuren te krijgen. Het leek haar goed als ik iets over deze techniek zou lezen voor de volgende sessie, dan zouden we dezelfde taal spreken. Voorzichtig groeide bij mij een nieuwsgierigheid naar Voice Dialogue. Internet en de boekhandel brachten er voldoende informatie over. Het bleek te gaan om een werkmethodiek voor zelfanalyse, opgesplitst naar verschillende ‘ikken’ die we in ons hebben. Ik schrok van de term ‘ikken’, het klonk me griezelig kinderlijk in de oren, liever dacht ik in termen van energieën. Maar de methodiek was helder en al gauw ontdekte ik een soort logica in het onderscheiden van verschillende persoonlijkheidskanten. Hoe nu verder? Daarvoor zorgde Maria Daniëls in de tweede sessie.

Aandachtig luisterend, af en toe sturend met een gerichte vraag, haalde ze steeds duidelijker de verschillende kanten in mij naar boven. Ze waren herkenbaar, omdat ze uit mijzelf kwamen en toch ook een enkele keer heel verrassend. Vooral door de verhouding waarin ze tot elkaar stonden.

En weer stond ik ruim twee uur later buiten met dat heerlijke, volledig rustige gevoel. Zo ging het ook de volgende sessies. Steeds duidelijker kwamen de verschillende persoonlijkheidskanten aan bod en lukte het ermee te werken. Er tekende zich een wereld af, vanuit mijzelf, maar nog nooit zo helder en zichtbaar. Aan het eind stond ik telkens met een steeds sterker en compleet rustig gevoel weer buiten.

Er speelde zich tijdens en tussen de sessies een heel proces af. Een proces dat mij langzaam zicht gaf op mijn problemen. Zodanig, dat ik er zelfs mee kon werken. Ik kon ernaar kijken, het wikken en wegen, het bewust terzijde schuiven of juist alle aandacht schenken. Problemen bleken jengelende kinderen. Negeren maakt het gejengel erger, juist op gegeven momenten aandacht schenken, brengt ze tot zwijgen — tot rust.

Dit betekent niet dat het proces zonder slag of stoot verliep. Dat zeker niet! Er zijn momenten geweest dat alles ongelooflijk heftig in me te keer ging. Maar uiteindelijk kwam ik er weer uit en moest ik toegeven dat het me alleen maar weer verder had gebracht. En zo verliep het proces, tot de ontwikkeling uiteindelijk in een totale afronding resulteerde. Getriggerd door die ene vraag van Maria, op een ultiem moment gesteld: “Geef je je weleens helemaal over?” Ik hoefde geen moment na te denken en antwoordde spontaan en eerlijk: “Nooit!”

Die vraag en mijn antwoord hebben mij de dagen en weken daarna intensief beziggehouden. Langzaam ontdekte ik langs de weg van Voice Dialogue hoe essentieel ze voor mij, voor mijn persoonlijkheid bleken. En belangrijker nog, hoe essentieel voor mijn toekomst met de oplossing — of liever, plaatsing van mijn problemen. Het duurde enige tijd voor ik mij werkelijk aan de techniek had overgegeven en nu — met die laatste bewustzijnsstap, had ik het laatste stukje van de enorme legpuzzel in handen. Het proces was voltooid. Mijn oude problemen zijn de wereld niet uit, maar ze blokkeren mijn leven niet meer. En wat misschien nog wel belangrijker is, ook nieuwe problemen doen dat niet meer.

Sophia

Reviews Training Toward Spirituality

Ik ervaar Maria als een wijze en inspirerende vrouw. Maria doorvoeld en doorleeft het leven als een ‘Elder, een Shaman’ die nauw contact heeft met Spirit. Hierdoor is ze in staat om mensen te begeleiden op een diep niveau. Het lijkt wel alsof ze extra zintuigen heeft ontwikkeld. Deze zintuigen zet zij in voor heling van haar cliënten. Wat Maria verder typeert is haar ongelooflijk grote hart en liefde voor de wereld & mensheid. Ik raad niet snel mensen aan, maar naar Maria kan ik iedereen toesturen in de wetenschap dat het waardevol en met diepe betekenis zal zijn.

Nienke Schaeffer, Leiderschapscoach

Magische Maria en de Molino

Ik ontmoette Maria voor het eerst in Italië. Ze leidde daar het programma ‘The Next Step’ van het Instituut voor Transformatiepsychologie (ITP).

Als ‘Madre’ van de groep (25 deelnemers, 5 docenten) deed ze iets magisch. Iets wat ik haar daarna bij iedere volgende ontmoeting heb voelen doen. Of misschien is ‘doen’ niet het juiste woord. Er ‘gebeurt’ iets in groepen die Maria leidt. Ik wil graag proberen dat ‘iets’ in woorden te vangen.

Het is alsof er iets wordt aangezet

Iets waarvan ik met mijn hoofd niet wist dat het bestond

Het voelt bekend

Het is warm, tintelt

Het is alsof ik ineens meer verbonden ben en het contact gemakkelijker wordt

Met iedereen hier aanwezig

Met de ruimte om me heen

Met de aarde onder mijn voeten

Met de hemel boven mijn hoofd

Met de bomen en de planten

Met het zand, de stenen, de modder en de klei

Met de dieren, van groot tot piepklein

Met het water; zee, rivieren, dauw en plassen

Met iedereen (of in ieder geval velen) hier niet aanwezig

Met een oud weten

Met mezelf, anders dan ik dat ken

Het is alsof er iets gaat stromen

Het is alsof het hele universum, waarvan ik me zo deel voel, in een grote schaal past

Zij houdt die schaal vast

Dacht ik eerst

Nu weet ik dat hij er al was

Zij zet iets aan, maakt iets open, waardoor het voelbaar wordt

Ze liet me kennis maken met Spirit

Weet ik nu

Toen ik haar beter leerde kennen ontdekte ik dat deze magische wijze vrouw daarnaast gelukkig ook gewoon een mens is. Een vrolijk, nuchter, zorgzaam, maf en kwetsbaar mens, met een paar stevige poten in de klei. En dat je met ‘r kan lachen, terwijl ze je misschien seconden daarvoor diep in de ogen heeft gekeken en precies de juiste vraag heeft gesteld.

Bij het ‘beter leren kennen’ hoorde ook het leren kennen van haar thuis. Ik kan er niets aan doen, ook hier past het woord ‘magisch’. Het landgoed, met de oude watermolen (Molino), de droge oude aarde, het groen, het prachtig opgeknapte pakhuis, de grotten en de wild klaterende rivier die er dwars doorheen en onderdoor loopt kunnen moeilijk anders omschreven worden. Als de zon opkomt en de rotswanden aan de overkant van het dal warm geel en oranje kleuren. Als je uitkijkt vanaf het hoogste punt en in de verte de bergen ziet liggen en achter je het bos. Als je wandelt in de weidsheid tussen het flonkerende seleniet. Als je midden in de winter de natuurlijk warmte van de grotten voelt (of in de zomer de koelte). Dan voel je je uitgenodigd om te zijn. Maria en de plek versterken elkaar en wisselen elkaar af. De plek lijkt ook zelf te teachen….

Wat Maria de afgelopen jaren als mentor, opleider en coach voor mij betekend heeft is vooral het mezelf toegang kunnen verschaffen tot dat magische gevoel dat ik die eerste training in Italië ervoer. En het uitbreiden en inbedden van dat gevoel naar mijn dagelijkse zijn. Noem het verbinding met

Spirit, noem het contact met oude bronnen, noem het open staan voor de magie van wat is. Het effect is dat ik steviger sta, meer opmerk en me veiliger, nog meer gedragen voel. Ik ben meer bewust, meer dankbaar. Dat betekent ook een groter verantwoordelijkheidsgevoel voor deze planeet en hoe we met haar en met elkaar omgaan en daarmee zingeving en een nieuwe queeste naar hoe ik kan bijdragen.

Hester

Enige tijd geleden heb ik bij Maria deelgenomen aan de Training Towards Spirituality. Een week die mij in diverse opzichten veel gebracht heeft en een grote indruk heeft achtergelaten. Zelfs nu nog, een jaar later.

Maria is een geweldige vrouw die mij eerder opgeleid heeft als Voice Dialogue facilitator en mij in deze week meer vertrouwd gemaakt heeft met het spirituele. Haar wijsheid en haar vermogen om mensen vertrouwen en kracht te geven verbaasd mij elke keer weer. Ik heb tijdens deze week, maar ook in het afgelopen jaar, nieuwe lagen in mijzelf ontdekt en ben meer gaan vertrouwen op de Spirits en de krachten om ons heen, die voor mij eigenlijk ongrijpbaar zijn maar waarop ik steeds meer durf te vertrouwen.

Tijdens de week nam Maria de groep op ontdekkingstocht mee op dit gebied. De Vision Quest vond ik een heel bijzondere ervaring met een enorme verdieping. Werken met het medicijnwiel, de seizoenen en de windrichtingen werken ook het afgelopen jaar nog steeds door. Met een aantal deelnemers van deze week kom we nog steeds om de drie maanden bij elkaar om het ingezette proces vitaal te houden en te verdiepen. En we hebben zeker het plan nog weer eens bij Maria een programma te gaan volgen. Voor mij heeft de week echt gewerkt als een retraite.

René Grimbergen

Het is nu bijna een jaar terug dat ik naar de prachtweek ’Towards Spirituality’ ging. Prachtweek, want wat keek ik er naar uit! En ik was benieuwd… Want wat het nu precies inhield? 

De prachtweek bleek een ware krachtweek. Wat heb ik genoten! Van het landschap, de groep, de liefdevolle en inspirerende begeleiding van Maria Daniëls en van mijzelf. Want ja, die week bood een diepere ontmoeting met mijzelf. Dat is wat de week geopend heeft: nieuwsgierigheid naar mijzelf. Waar ik altijd al erg nieuwsgierig ben naar de wereld om mij heen en naar anderen in die wereld, ben ik nu werkelijk in contact gekomen met de diepere lagen in mijzelf. En dat smaakt naar meer!

Via mooie oefeningen in een ontroerend landschap met fijn gezelschap jezelf eens flink tegenkomen én begrijpen: een mooier cadeau kun je jezelf niet geven.

Maria, ik maak een diepe buiging voor je grote wijsheid, je spirituele kracht én je aardsheid. Ik gun de wereld dat je deze weken vaker mag organiseren en begeleiden. Je maakt de wereld er (nog) mooier door! Want niet alleen ken ik mijzelf beter, ik heb ook de natuur met al haar wijsheid en kracht beter leren begrijpen en waarderen. Dank, dank, dank.

Suzanne

In 2018 nam ik deel aan ‘Towards Spirituality’. Nu, een jaar later, kan ik zeggen dat deze retraite/training een ongelofelijke katalysator is geweest in mijn persoonlijk ontwikkel-proces. Voor mij bood Maria, die ik al kende van de 1-op-1 begeleiding, in deze training een hele veilige, uitnodigende en verdiepende setting voor de zoektocht naar mijn eigen wijsheid en manifestatie daarvan.

Maria heeft ons meegenomen op een magische reis waarin we vele ingangen en vormen aangeboden kregen om in contact te komen met Spirit en ons Innerlijk Weten. Ze dompelde ons, met zorg, onder in nieuwe ervaringen en toonde ons nieuwe perspectieven op onszelf en op het leven. Ze deelde daarbij ook ruimhartig haar rijke ervaring met oude rituelen en met de natuurkrachten.

Maria verstaat de kunst om datgene wat misschien nog abstract klinkt, heel tastbaar en bereikbaar te maken. Naast het programma is het vooral Maria’s wijsheid en ‘presence’ die transformatie mogelijk maakt. Ze leidt je naar jouw Innerlijk Weten en ontmoet je precies daar waar jouw ‘growing edge’ ligt. Dat heb ik zelf ook mogen ervaren en daar ben ik Maria zeer dankbaar voor.

Hoe de ‘Towards Spirituality’-week concreet doorwerkt een jaar na dato, is dat ik sindsdien een hele voedende en wederkerige relatie ervaar met Spirit (of het Veld, of God, of mijn Hoger Zelf, of hoe je het ook wilt noemen) en durf te vertrouwen op mijn Innerlijk Weten. Eerder had ik daar wel weet van maar deze week voelt echt als een inwijding in een leven waarin ik bewust afgestemd ben op het grotere Mysterie waar wij deel van uitmaken. Ik ervaar dit als een enorme verrijking en verdieping.

Nanke

Over de Leergang Praktische Spiritualiteit​

Met de leergang Praktische Spiritualiteit maken we met elkaar de verbinding tussen psychologische kennis en de spirituele kennis en vermogens van de deelnemers.

Misschien actueler dan ooit, als we zien en horen wat er nu speelt in de werksituatie van mensen. Post-corona noemen we het, maar het lijkt fundamenteler dan dat. Opnieuw ‘onboarden’, werken aan teamontwikkeling zijn de wegen die we kennen en die nu weer bewandeld worden. Maar ook sociale veiligheid die als begrip staat voor van allerlei wat niet goed gaat in de werksetting.

Maar zijn de arbeidsverhoudingen nog wel dezelfde zoals we die kenden of zoeken mensen naar een andere verhouding met hun werk, eentje die we nog niet kennen en die zich nog moet uitvinden? Wat is ieders eigen plek en ken je die ten diepste? En wat daarvan past in een organisatie? En hoe is daarmee om te gaan?

‘Ken u zelve’ is een oude uitspraak uit de Griekse tijd, maar dus nog steeds actueel. Het vraagt durf en moed om zonder voorbehoud naar je eigen levenspad en dagelijkse handelen te kijken. Wat zijn je talenten, ben je eigenaar van je talenten of drijven de talenten jou ? We zijn niet volmaakt en altijd in ontwikkeling. Hoe ziet die ontwikkeling eruit ? Wanneer leef je vanuit je driften, wanneer vanuit een dieper weten? Het hoogste weten noemt de filosoof Spinoza het intuïtieve weten. Dit eigenaarschap over je eigen vermogens en sturing daarop vraagt om een regelmatige reflectie, een terugblik en een al doende leren van je drijfweren, je talenten, je verlangens en je dromen.

De wisselwerking met de ander, soms het liefdevolle gesprek met de ander, geeft als spiegel geeft vaak een verdiept inzicht in jezelf en je motieven. Het soort gesprek dat in onze westerse cultuur vaak ongewoon geworden is, maar die we in onze leergang vaak zullen beoefenen. Je kunnen uitspreken, woorden kunnen geven aan jezelf en de reacties van de ander, als spiegel en verdieping van je zelfkennis.

We gebruiken vaak de natuur om jezelf te ontmoeten en je te verbinden met de natuur. De natuur leren zien en ervaren als een levend organisme, waar wij deelgenoot van mogen zijn, dus niet als eigenaar of gebruiker van de natuur. We putten daarbij uit de kennis en oefeningen van de sjamanen uit Noord Amerikaanse Indianen traditie.

Samen het vermogen ontwikkelen waarin geven en nemen samenvalt in de betrokkenheid op de ander en het andere. Je deelgenoot voelen van een veel groter gebeuren. Een gebeuren van de kosmos, waarvan wij maar een fractie van weten, maar waar we ons totaal mee verbonden kunnen voelen, ons kleine ‘ik’ overstijgend.

De leergang zal een impuls aan deze zoektocht geven, samen met de andere deelnemers die zich hierin ook openstellen voor deze zoektocht. Als spiegel voor elkaar, met de ervaringen in de natuur en inleidingen vanuit de mythes, filosofie en ervaringen. En die worden verwoord als menselijke verlangen naar betekenis en zingeving.

Dick Ratering en Liesbeth Halbertsma

Leergang Praktische Spiritualiteit​

Dit artikel is geschreven na afloop van de eerste leergang en na het houden van interviews met een aantal deelnemers.
Spiritualiteit met beide benen op de grond

Praktische Spiritualiteit heeft mij geholpen het leven in alle facetten op een volwassen manier aan te gaan. Ik kan elke dag met waarde doordrenkte stappen zetten die verder reiken dan mijn ego
Aldus een van de deelnemers aan de leergang na afloop. Begin dit jaar rondde een groep een traject van ruim een jaar af en was er een nieuwe groep al volop bezig. De leergang praktische spiritualiteit trekt mensen die verdieping willen in hun persoonlijke ontwikkeling, die de bron in zichzelf en buiten zichzelf willen ontdekken en ervaren om van daaruit hun essentiële kwaliteiten en hun waarde in te zetten in het belang van de wereld om hen heen.

“Ik heb ervaren dat ik een onuitputtelijke bron van creativiteit en levenskracht ben, zeker als ik ben aangesloten op de krachten om me heen”
Mensen die meedoen aan dit traject hebben een diep verlangen contact te maken met de krachten van de natuur en de natuur als spiegel en raadgever te leren kennen. Naast de wijsheid uit meerdere spirituele stromingen is het oude weten een belangrijke rode draad. In het oude weten gaat het o.a. over het diepe besef dat je onderdeel bent van het grote geheel; dat alles met elkaar verbonden is; dat je natuur bént en onderhevig bent aan natuurwetten en het ritme van de seizoenen; dat alles bewustzijn draagt en uitdrukking is van Spirit.

Spiritualiteit is voor mij contact kunnen maken met het bijzondere in mij en buiten mij en dat als bron kunnen raadplegen”
Dat contact kun je bijvoorbeeld maken door stilte, ademhalingsoefeningen, door rituelen en je openstellen voor wat er in de natuur op je af komt. Tijdens de gezamenlijke reis worden verschillende mogelijkheden verkend, zodat ieder kan ervaren en ontdekken wat het beste bij haar of hem past. Wat opvalt is dat mensen meer zijn gaan bidden. Voor hen betekent dat een diepe intentie uitspreken waar ze meer gehoor aan willen geven en je daarbij openstellen voor de wijsheid van elders. Het vraagt dat je naast dat wat je ratio je ingeeft luistert naar wat je innerlijk weten aanreikt en waar je ziel (dat diepe weten in jou) je toe oproept.

“Ik heb meer de diepte ervaren voorbij de woorden. Ik noem het mijn innerlijke stem, of mijn intuïtie. Daarbij worden de inzichten me soms zomaar aangereikt. Dat noem ik genade.
Het “Oude Weten” komt steeds meer in de belangstelling. Op NPO2 bijvoorbeeld wordt een serie uitgezonden over dat Oude Weten: “Onderste boven van de Amerika’s”. Daarin worden mensen van inheemse volkeren, de oorspronkelijke bewoners van landen als Mexico, Guatamala, Peru opgezocht die oude wijsheid door willen geven aan onze generatie. Ondanks alle oorlogen en uitroeiingen van de oorspronkelijke bevolking is die kennis niet verloren gegaan en wordt ze nog steeds gepraktiseerd. Steeds weer komen de bezieling van de natuur en de kracht van moeder aarde naar voren als bron en als dragende kracht. Die bron kan voelbaar worden door o.a. rituelen waar ook tijdens de leergang aandacht aan besteed wordt.

Ik durf steeds meer hulp te vragen bij lastige dingen en leer erop vertrouwen dat er een richting duidelijk wordt. Dat geeft me verlichting en steun
Door de lengte van de leergang en de schitterende plek midden in de natuur waar die gegeven wordt worden ervaringen verdiept en geïnternaliseerd. Dieper leren voelen en kijken voorbij de woorden en de ratio geven vertrouwen dat er een rijke bron is waaruit geput kan worden. Door dat meerdere keren te doorleven leren mensen trouw te blijven aan wat je van binnen al weet. Dat betekent minder verspilling van energie door o.a. (machts)spelletjes. De waarachtigheid neemt toe en men gaat staan voor wat je te zeggen en te doen hebt.

Ik durf steeds meer mijn eigen koers te varen en mijn plek in te nemen”
Die eigen koers wordt gaandeweg het proces steeds duidelijker door niet te veel aandacht te besteden aan verbetertrajecten van wat er niét goed gaat in je leven. De deelnemers hebben voorafgaand aan de leergang al veel persoonlijk werk gedaan. Waar het accent vooral ligt is om díe kwaliteiten te ontdekken die essentieel zijn en bij iemands uniciteit horen. Je kunt ze ook zielskwaliteiten noemen, talenten die van nature bij iemand horen. De vraag is dan meer: “Welke rijkdom zit in mij en wat wil er door mij uitgedrukt worden?” Daarnaast gaat het om gewaarzijn van je eigen energieveld en dat het bereik daarvan groter is dan de grenzen van je lichaam. Dat is ervaarbaar door een ademhalingsmeditatie die ieder voor zichzelf kan doen waardoor men met een grotere openheid present kan zijn.

Als ik me via mijn ademhaling bewust ben van mijn energie én me verbind met de energie van de bronnen om me heen, wordt de aandacht voor het imperfecte bij mezelf vanzelf kleiner. Ik tap als het ware uit een ander vaatje.”
Vertaling naar werk gaat bijna moeiteloos. Als je steeds meer weet waar jij voor staat en steeds beter voelt welke waarde je wilt toevoegen kun je bijna niet anders dan daar gehoor aan geven. Soms kiezen mensen voor een andere plek in de organisatie waar hun kwaliteiten, kennis en kunde beter tot hun recht komen en er minder energie verloren gaat. Dat betekent ook afscheid nemen van wat niet meer past, omdat je ergens anders meer van betekenis kunt zijn. De verbindingskracht van mensen neemt toe, omdat naast het hoofd ook het hart een maatstaf en graadmeter is bij het handelen. Werken vanuit je essentiële kwaliteiten en je eigen natuur volgen geeft meer voldoening en kost minder energie. Én het is aanstekelijk!

Ietje Lindermann

Voice Dialogue

Voice Dialogue is een methode die is ontwikkeld door  Hal en Sidra Stone.

Het is ontstaan in hun relatie en in de loop van de tijd en hand in hand met een voortschrijdend inzicht, werd er een theoretisch kader voor ontwikkeld en heeft het vele toepassingen gekregen.

Voice Dialogue is een buitengewoon verfijnde, grondige en specifieke methode die er van uit gaat dat een mens bestaat uit delen, ook wel subpersonen genoemd. Ze werkt met de ervaring van en met het gewaarzijn over deze subpersoonlijkheden.

Deze subpersoonlijkheden (en/of constellaties daarvan) zijn energielichamen waaruit onze psyche opgebouwd is. Ieder met een eigen wil, met eigen wensen, een eigen geschiedenis en een eigen ervarings- of gevoelswereld. Het is een natuurlijke methode die aansluit bij en verdieping brengt in dat wat er is. Alles is er al, alle psychische vermogens zijn al in ons aanwezig. Door aanleg en socialisatieprocessen zijn sommigen van deze vermogens groot gegroeid en daardoor vormen zij een groot deel van wie we (denken te ) zijn. Andere vermogens worden weggeduwd of zijn niet ontwikkeld.

De kern van dit energetische proces wordt gevormd door ons veld van kwetsbaarheid, hoe we dit beschermen en wat voor een relatie we daar mee opgebouwd hebben.

Er kan een strijd bestaan tussen verschillende subpersonen omdat ze nu eenmaal fundamenteel verschillend van aard zijn. Gevolg is dat we in een ondermijnende innerlijke strijd verkeren. Voice Dialogue wil deze verschillen niet opheffen of veranderen, maar wel het vermogen vergroten om deze verschillen te kunnen dragen en te kunnen integreren in het leven.

Vaak kennen en leven we alleen een oppervlakkige laag van een subpersoonlijkheid , omdat deze steeds als het naar voren komt, door een tegenpool afgezwakt of overgenomen wordt.. De rol of bijdrage van een deelpersoonlijkheid blijft hierdoor beperkt en daardoor missen we de volle rijkdom die het in zich draagt. We kunnen ook botsen met bepaalde subpersonen die we tegen komen bij andere mensen. We worden uit het veld geslagen en weten er niet echt raad mee of ze roepen een sterke afkeuring en veroordeling op.

Een grote kracht van Voice Dialogue is dat er niets buiten gesloten wordt. Er hoeft niets weg. Er wordt alleen toegevoegd en verdiept. Daardoor komt er meer innerlijke ruimte waardoor er een gezondere balans kan ontstaan en meer keuze mogelijkheden beschikbaar worden.

Voice Dialogue kan ingezet worden bij een specifieke vraag of problematiek. Deze vraag kan werk gerelateerd of van een meer persoonlijke aard zijn. Het kan bijzonder diep en helend werken maar ook meer aan de oppervlakte blijven. Voice Dialogue is ook krachtig om in te zetten als er een behoefte is aan bezinning of verdieping.

Omdat Voice Dialogue een ervaringsgerichte, energetische manier van werken is, heeft het veelal een diepgaand en blijvend effect. Voor sommige mensen is Voice Dialogue meer dan een krachtige methode om problemen mee op te lossen of om verdieping door te verkrijgen. Het wordt tot een levenswijze of ook wel een mystiek pad.