Reviews Training Toward Spirituality

♦  “Ik ervaar Maria als een wijze en inspirerende vrouw. Maria doorvoeld en doorleeft het leven als een ‘Elder, een Shaman’ die nauw contact heeft met Spirit. Hierdoor is ze in staat om mensen te begeleiden op een diep niveau. Het lijkt wel alsof ze extra zintuigen heeft ontwikkeld. Deze zintuigen zet zij in voor heling van haar cliënten. Wat Maria verder typeert is haar ongelooflijk grote hart en liefde voor de wereld & mensheid. Ik raad niet snel mensen aan, maar naar Maria kan ik iedereen toesturen in de wetenschap dat het waardevol en met diepe betekenis zal zijn’.

Nienke Schaeffer, Leiderschapscoach

 Magische Maria en de Molino

♦ Ik ontmoette Maria voor het eerst in Italië. Ze leidde daar het programma ‘The Next Step’ van het Instituut voor Transformatiepsychologie (ITP).

Als ‘Madre’ van de groep (25 deelnemers, 5 docenten) deed ze iets magisch. Iets wat ik haar daarna bij iedere volgende ontmoeting heb voelen doen. Of misschien is ‘doen’ niet het juiste woord. Er ‘gebeurt’ iets in groepen die Maria leidt. Ik wil graag proberen dat ‘iets’ in woorden te vangen.

Het is alsof er iets wordt aangezet

Iets waarvan ik met mijn hoofd niet wist dat het bestond

Het voelt bekend

Het is warm, tintelt

Het is alsof ik ineens meer verbonden ben en het contact gemakkelijker wordt

Met iedereen hier aanwezig

Met de ruimte om me heen

Met de aarde onder mijn voeten

Met de hemel boven mijn hoofd

Met de bomen en de planten

Met het zand, de stenen, de modder en de klei

Met de dieren, van groot tot piepklein

Met het water; zee, rivieren, dauw en plassen

Met iedereen (of in ieder geval velen) hier niet aanwezig

Met een oud weten

Met mezelf, anders dan ik dat ken

Het is alsof er iets gaat stromen

Het is alsof het hele universum, waarvan ik me zo deel voel, in een grote schaal past

Zij houdt die schaal vast

Dacht ik eerst

Nu weet ik dat hij er al was

Zij zet iets aan, maakt iets open, waardoor het voelbaar wordt

Ze liet me kennis maken met Spirit

Weet ik nu

Toen ik haar beter leerde kennen ontdekte ik dat deze magische wijze vrouw daarnaast gelukkig ook gewoon een mens is. Een vrolijk, nuchter, zorgzaam, maf en kwetsbaar mens, met een paar stevige poten in de klei. En dat je met ‘r kan lachen, terwijl ze je misschien seconden daarvoor diep in de ogen heeft gekeken en precies de juiste vraag heeft gesteld.

Bij het ‘beter leren kennen’ hoorde ook het leren kennen van haar thuis. Ik kan er niets aan doen, ook hier past het woord ‘magisch’. Het landgoed, met de oude watermolen (Molino), de droge oude aarde, het groen, het prachtig opgeknapte pakhuis, de grotten en de wild klaterende rivier die er dwars doorheen en onderdoor loopt kunnen moeilijk anders omschreven worden. Als de zon opkomt en de rotswanden aan de overkant van het dal warm geel en oranje kleuren. Als je uitkijkt vanaf het hoogste punt en in de verte de bergen ziet liggen en achter je het bos. Als je wandelt in de weidsheid tussen het flonkerende seleniet. Als je midden in de winter de natuurlijk warmte van de grotten voelt (of in de zomer de koelte). Dan voel je je uitgenodigd om te zijn. Maria en de plek versterken elkaar en wisselen elkaar af. De plek lijkt ook zelf te teachen….

Wat Maria de afgelopen jaren als mentor, opleider en coach voor mij betekend heeft is vooral het mezelf toegang kunnen verschaffen tot dat magische gevoel dat ik die eerste training in Italië ervoer. En het uitbreiden en inbedden van dat gevoel naar mijn dagelijkse zijn. Noem het verbinding met

Spirit, noem het contact met oude bronnen, noem het open staan voor de magie van wat is. Het effect is dat ik steviger sta, meer opmerk en me veiliger, nog meer gedragen voel. Ik ben meer bewust, meer dankbaar. Dat betekent ook een groter verantwoordelijkheidsgevoel voor deze planeet en hoe we met haar en met elkaar omgaan en daarmee zingeving en een nieuwe queeste naar hoe ik kan bijdragen.

Hester 

♦ In september 2018 heb ik bij Maria deelgenomen aan de Training Towards Spirituality. Een week die mij in diverse opzichten veel gebracht heeft en een grote indruk heeft achtergelaten. Zelfs nu nog, een jaar later.

Maria is een geweldige vrouw die mij eerder opgeleid heeft als Voice Dialogue facilitator en mij in deze week meer vertrouwd gemaakt heeft met het spirituele. Haar wijsheid en haar vermogen om mensen vertrouwen en kracht te geven verbaasd mij elke keer weer. Ik heb tijdens deze week, maar ook in het afgelopen jaar, nieuwe lagen in mijzelf ontdekt en ben meer gaan vertrouwen op de Spirits en de krachten om ons heen, die voor mij eigenlijk ongrijpbaar zijn maar waarop ik steeds meer durf te vertrouwen.

Tijdens de week nam Maria de groep op ontdekkingstocht mee op dit gebied. De Vision Quest vond ik een heel bijzondere ervaring met een enorme verdieping. Werken met het medicijnwiel, de seizoenen en de windrichtingen werken ook het afgelopen jaar nog steeds door. Met een aantal deelnemers van deze week kom we nog steeds om de drie maanden bij elkaar om het ingezette proces vitaal te houden en te verdiepen. En we hebben zeker het plan nog weer eens bij Maria een programma te gaan volgen. Voor mij heeft de week echt gewerkt als een retraite.

René Grimbergen

♦ Het is nu bijna een jaar terug dat ik naar de prachtweek ’Towards Spirituality’ ging. Prachtweek, want wat keek ik er naar uit! En ik was benieuwd… Want wat het nu precies inhield? 

De prachtweek bleek een ware krachtweek. Wat heb ik genoten! Van het landschap, de groep, de liefdevolle en inspirerende begeleiding van Maria Daniëls en van mijzelf. Want ja, die week bood een diepere ontmoeting met mijzelf. Dat is wat de week geopend heeft: nieuwsgierigheid naar mijzelf. Waar ik altijd al erg nieuwsgierig ben naar de wereld om mij heen en naar anderen in die wereld, ben ik nu werkelijk in contact gekomen met de diepere lagen in mijzelf. En dat smaakt naar meer!

Via mooie oefeningen in een ontroerend landschap met fijn gezelschap jezelf eens flink tegenkomen én begrijpen: een mooier cadeau kun je jezelf niet geven.

Maria, ik maak een diepe buiging voor je grote wijsheid, je spirituele kracht én je aardsheid. Ik gun de wereld dat je deze weken vaker mag organiseren en begeleiden. Je maakt de wereld er (nog) mooier door! Want niet alleen ken ik mijzelf beter, ik heb ook de natuur met al haar wijsheid en kracht beter leren begrijpen en waarderen. Dank, dank, dank.
Suzanne

♦ In 2018 nam ik deel aan ‘Towards Spirituality’. Nu, een jaar later, kan ik zeggen dat deze retraite/training een ongelofelijke katalysator is geweest in mijn persoonlijk ontwikkel-proces. Voor mij bood Maria, die ik al kende van de 1-op-1 begeleiding, in deze training een hele veilige, uitnodigende en verdiepende setting voor de zoektocht naar mijn eigen wijsheid en manifestatie daarvan.

Maria heeft ons meegenomen op een magische reis waarin we vele ingangen en vormen aangeboden kregen om in contact te komen met Spirit en ons Innerlijk Weten. Ze dompelde ons, met zorg, onder in nieuwe ervaringen en toonde ons nieuwe perspectieven op onszelf en op het leven. Ze deelde daarbij ook ruimhartig haar rijke ervaring met oude rituelen en met de natuurkrachten.

Maria verstaat de kunst om datgene wat misschien nog abstract klinkt, heel tastbaar en bereikbaar te maken. Naast het programma is het vooral Maria’s wijsheid en ‘presence’ die transformatie mogelijk maakt. Ze leidt je naar jouw Innerlijk Weten en ontmoet je precies daar waar jouw ‘growing edge’ ligt. Dat heb ik zelf ook mogen ervaren en daar ben ik Maria zeer dankbaar voor.

Hoe de ‘Towards Spirituality’-week concreet doorwerkt een jaar na dato, is dat ik sindsdien een hele voedende en wederkerige relatie ervaar met Spirit (of het Veld, of God, of mijn Hoger Zelf, of hoe je het ook wilt noemen) en durf te vertrouwen op mijn Innerlijk Weten. Eerder had ik daar wel weet van maar deze week voelt echt als een inwijding in een leven waarin ik bewust afgestemd ben op het grotere Mysterie waar wij deel van uitmaken. Ik ervaar dit als een enorme verrijking en verdieping.
Nanke

Voice Dialogue

Voice Dialogue is een methode die is ontwikkeld door  Hal en Sidra Stone.

Het is ontstaan in hun relatie en in de loop van de tijd en hand in hand met een voortschrijdend inzicht, werd er een theoretisch kader voor ontwikkeld en heeft het vele toepassingen gekregen.

Voice Dialogue is een buitengewoon verfijnde, grondige en specifieke methode die er van uit gaat dat een mens bestaat uit delen, ook wel subpersonen genoemd. Ze werkt met de ervaring van en met het gewaarzijn over deze subpersoonlijkheden.

Deze subpersoonlijkheden (en/of constellaties daarvan) zijn energielichamen waaruit onze psyche opgebouwd is. Ieder met een eigen wil, met eigen wensen, een eigen geschiedenis en een eigen ervarings- of gevoelswereld. Het is een natuurlijke methode die aansluit bij en verdieping brengt in dat wat er is. Alles is er al, alle psychische vermogens zijn al in ons aanwezig. Door aanleg en socialisatieprocessen zijn sommigen van deze vermogens groot gegroeid en daardoor vormen zij een groot deel van wie we (denken te ) zijn. Andere vermogens worden weggeduwd of zijn niet ontwikkeld.

De kern van dit energetische proces wordt gevormd door ons veld van kwetsbaarheid, hoe we dit beschermen en wat voor een relatie we daar mee opgebouwd hebben.

Er kan een strijd bestaan tussen verschillende subpersonen omdat ze nu eenmaal fundamenteel verschillend van aard zijn. Gevolg is dat we in een ondermijnende innerlijke strijd verkeren. Voice Dialogue wil deze verschillen niet opheffen of veranderen, maar wel het vermogen vergroten om deze verschillen te kunnen dragen en te kunnen integreren in het leven.

Vaak kennen en leven we alleen een oppervlakkige laag van een subpersoonlijkheid , omdat deze steeds als het naar voren komt, door een tegenpool afgezwakt of overgenomen wordt.. De rol of bijdrage van een deelpersoonlijkheid blijft hierdoor beperkt en daardoor missen we de volle rijkdom die het in zich draagt. We kunnen ook botsen met bepaalde subpersonen die we tegen komen bij andere mensen. We worden uit het veld geslagen en weten er niet echt raad mee of ze roepen een sterke afkeuring en veroordeling op.

Een grote kracht van Voice Dialogue is dat er niets buiten gesloten wordt. Er hoeft niets weg. Er wordt alleen toegevoegd en verdiept. Daardoor komt er meer innerlijke ruimte waardoor er een gezondere balans kan ontstaan en meer keuze mogelijkheden beschikbaar worden.

Voice Dialogue kan ingezet worden bij een specifieke vraag of problematiek. Deze vraag kan werk gerelateerd of van een meer persoonlijke aard zijn. Het kan bijzonder diep en helend werken maar ook meer aan de oppervlakte blijven. Voice Dialogue is ook krachtig om in te zetten als er een behoefte is aan bezinning of verdieping.

Omdat Voice Dialogue een ervaringsgerichte, energetische manier van werken is, heeft het veelal een diepgaand en blijvend effect. Voor sommige mensen is Voice Dialogue meer dan een krachtige methode om problemen mee op te lossen of om verdieping door te verkrijgen. Het wordt tot een levenswijze of ook wel een mystiek pad.