Reviews Training Toward Spirituality

♦  “Ik ervaar Maria als een wijze en inspirerende vrouw. Maria doorvoeld en doorleeft het leven als een ‘Elder, een Shaman’ die nauw contact heeft met Spirit. Hierdoor is ze in staat om mensen te begeleiden op een diep niveau. Het lijkt wel alsof ze extra zintuigen heeft ontwikkeld. Deze zintuigen zet zij in voor heling van haar cliënten. Wat Maria verder typeert is haar ongelooflijk grote hart en liefde voor de wereld & mensheid. Ik raad niet snel mensen aan, maar naar Maria kan ik iedereen toesturen in de wetenschap dat het waardevol en met diepe betekenis zal zijn’.

Nienke Schaeffer, Leiderschapscoach

 Magische Maria en de Molino

♦ Ik ontmoette Maria voor het eerst in Italië. Ze leidde daar het programma ‘The Next Step’ van het Instituut voor Transformatiepsychologie (ITP).

Als ‘Madre’ van de groep (25 deelnemers, 5 docenten) deed ze iets magisch. Iets wat ik haar daarna bij iedere volgende ontmoeting heb voelen doen. Of misschien is ‘doen’ niet het juiste woord. Er ‘gebeurt’ iets in groepen die Maria leidt. Ik wil graag proberen dat ‘iets’ in woorden te vangen.

Het is alsof er iets wordt aangezet

Iets waarvan ik met mijn hoofd niet wist dat het bestond

Het voelt bekend

Het is warm, tintelt

Het is alsof ik ineens meer verbonden ben en het contact gemakkelijker wordt

Met iedereen hier aanwezig

Met de ruimte om me heen

Met de aarde onder mijn voeten

Met de hemel boven mijn hoofd

Met de bomen en de planten

Met het zand, de stenen, de modder en de klei

Met de dieren, van groot tot piepklein

Met het water; zee, rivieren, dauw en plassen

Met iedereen (of in ieder geval velen) hier niet aanwezig

Met een oud weten

Met mezelf, anders dan ik dat ken

Het is alsof er iets gaat stromen

Het is alsof het hele universum, waarvan ik me zo deel voel, in een grote schaal past

Zij houdt die schaal vast

Dacht ik eerst

Nu weet ik dat hij er al was

Zij zet iets aan, maakt iets open, waardoor het voelbaar wordt

Ze liet me kennis maken met Spirit

Weet ik nu

Toen ik haar beter leerde kennen ontdekte ik dat deze magische wijze vrouw daarnaast gelukkig ook gewoon een mens is. Een vrolijk, nuchter, zorgzaam, maf en kwetsbaar mens, met een paar stevige poten in de klei. En dat je met ‘r kan lachen, terwijl ze je misschien seconden daarvoor diep in de ogen heeft gekeken en precies de juiste vraag heeft gesteld.

Bij het ‘beter leren kennen’ hoorde ook het leren kennen van haar thuis. Ik kan er niets aan doen, ook hier past het woord ‘magisch’. Het landgoed, met de oude watermolen (Molino), de droge oude aarde, het groen, het prachtig opgeknapte pakhuis, de grotten en de wild klaterende rivier die er dwars doorheen en onderdoor loopt kunnen moeilijk anders omschreven worden. Als de zon opkomt en de rotswanden aan de overkant van het dal warm geel en oranje kleuren. Als je uitkijkt vanaf het hoogste punt en in de verte de bergen ziet liggen en achter je het bos. Als je wandelt in de weidsheid tussen het flonkerende seleniet. Als je midden in de winter de natuurlijk warmte van de grotten voelt (of in de zomer de koelte). Dan voel je je uitgenodigd om te zijn. Maria en de plek versterken elkaar en wisselen elkaar af. De plek lijkt ook zelf te teachen….

Wat Maria de afgelopen jaren als mentor, opleider en coach voor mij betekend heeft is vooral het mezelf toegang kunnen verschaffen tot dat magische gevoel dat ik die eerste training in Italië ervoer. En het uitbreiden en inbedden van dat gevoel naar mijn dagelijkse zijn. Noem het verbinding met

Spirit, noem het contact met oude bronnen, noem het open staan voor de magie van wat is. Het effect is dat ik steviger sta, meer opmerk en me veiliger, nog meer gedragen voel. Ik ben meer bewust, meer dankbaar. Dat betekent ook een groter verantwoordelijkheidsgevoel voor deze planeet en hoe we met haar en met elkaar omgaan en daarmee zingeving en een nieuwe queeste naar hoe ik kan bijdragen.

Hester 

♦ In september 2018 heb ik bij Maria deelgenomen aan de Training Towards Spirituality. Een week die mij in diverse opzichten veel gebracht heeft en een grote indruk heeft achtergelaten. Zelfs nu nog, een jaar later.

Maria is een geweldige vrouw die mij eerder opgeleid heeft als Voice Dialogue facilitator en mij in deze week meer vertrouwd gemaakt heeft met het spirituele. Haar wijsheid en haar vermogen om mensen vertrouwen en kracht te geven verbaasd mij elke keer weer. Ik heb tijdens deze week, maar ook in het afgelopen jaar, nieuwe lagen in mijzelf ontdekt en ben meer gaan vertrouwen op de Spirits en de krachten om ons heen, die voor mij eigenlijk ongrijpbaar zijn maar waarop ik steeds meer durf te vertrouwen.

Tijdens de week nam Maria de groep op ontdekkingstocht mee op dit gebied. De Vision Quest vond ik een heel bijzondere ervaring met een enorme verdieping. Werken met het medicijnwiel, de seizoenen en de windrichtingen werken ook het afgelopen jaar nog steeds door. Met een aantal deelnemers van deze week kom we nog steeds om de drie maanden bij elkaar om het ingezette proces vitaal te houden en te verdiepen. En we hebben zeker het plan nog weer eens bij Maria een programma te gaan volgen. Voor mij heeft de week echt gewerkt als een retraite.

René Grimbergen

♦ Het is nu bijna een jaar terug dat ik naar de prachtweek ’Towards Spirituality’ ging. Prachtweek, want wat keek ik er naar uit! En ik was benieuwd… Want wat het nu precies inhield? 

De prachtweek bleek een ware krachtweek. Wat heb ik genoten! Van het landschap, de groep, de liefdevolle en inspirerende begeleiding van Maria Daniëls en van mijzelf. Want ja, die week bood een diepere ontmoeting met mijzelf. Dat is wat de week geopend heeft: nieuwsgierigheid naar mijzelf. Waar ik altijd al erg nieuwsgierig ben naar de wereld om mij heen en naar anderen in die wereld, ben ik nu werkelijk in contact gekomen met de diepere lagen in mijzelf. En dat smaakt naar meer!

Via mooie oefeningen in een ontroerend landschap met fijn gezelschap jezelf eens flink tegenkomen én begrijpen: een mooier cadeau kun je jezelf niet geven.

Maria, ik maak een diepe buiging voor je grote wijsheid, je spirituele kracht én je aardsheid. Ik gun de wereld dat je deze weken vaker mag organiseren en begeleiden. Je maakt de wereld er (nog) mooier door! Want niet alleen ken ik mijzelf beter, ik heb ook de natuur met al haar wijsheid en kracht beter leren begrijpen en waarderen. Dank, dank, dank.
Suzanne

♦ In 2018 nam ik deel aan ‘Towards Spirituality’. Nu, een jaar later, kan ik zeggen dat deze retraite/training een ongelofelijke katalysator is geweest in mijn persoonlijk ontwikkel-proces. Voor mij bood Maria, die ik al kende van de 1-op-1 begeleiding, in deze training een hele veilige, uitnodigende en verdiepende setting voor de zoektocht naar mijn eigen wijsheid en manifestatie daarvan.

Maria heeft ons meegenomen op een magische reis waarin we vele ingangen en vormen aangeboden kregen om in contact te komen met Spirit en ons Innerlijk Weten. Ze dompelde ons, met zorg, onder in nieuwe ervaringen en toonde ons nieuwe perspectieven op onszelf en op het leven. Ze deelde daarbij ook ruimhartig haar rijke ervaring met oude rituelen en met de natuurkrachten.

Maria verstaat de kunst om datgene wat misschien nog abstract klinkt, heel tastbaar en bereikbaar te maken. Naast het programma is het vooral Maria’s wijsheid en ‘presence’ die transformatie mogelijk maakt. Ze leidt je naar jouw Innerlijk Weten en ontmoet je precies daar waar jouw ‘growing edge’ ligt. Dat heb ik zelf ook mogen ervaren en daar ben ik Maria zeer dankbaar voor.

Hoe de ‘Towards Spirituality’-week concreet doorwerkt een jaar na dato, is dat ik sindsdien een hele voedende en wederkerige relatie ervaar met Spirit (of het Veld, of God, of mijn Hoger Zelf, of hoe je het ook wilt noemen) en durf te vertrouwen op mijn Innerlijk Weten. Eerder had ik daar wel weet van maar deze week voelt echt als een inwijding in een leven waarin ik bewust afgestemd ben op het grotere Mysterie waar wij deel van uitmaken. Ik ervaar dit als een enorme verrijking en verdieping.
Nanke

Over de Leergang Praktische Spiritualiteit​

Met de leergang Praktische Spiritualiteit maken we met elkaar de verbinding tussen psychologische kennis en de spirituele kennis en vermogens van de deelnemers.

Misschien actueler dan ooit, als we zien en horen wat er nu speelt in de werksituatie van mensen. Post-corona noemen we het, maar het lijkt fundamenteler dan dat. Opnieuw ‘onboarden’, werken aan teamontwikkeling zijn de wegen die we kennen en die nu weer bewandeld worden. Maar ook sociale veiligheid die als begrip staat voor van allerlei wat niet goed gaat in de werksetting.

Maar zijn de arbeidsverhoudingen nog wel dezelfde zoals we die kenden of zoeken mensen naar een andere verhouding met hun werk, eentje die we nog niet kennen en die zich nog moet uitvinden? Wat is ieders eigen plek en ken je die ten diepste? En wat daarvan past in een organisatie? En hoe is daarmee om te gaan?

‘Ken u zelve’ is een oude uitspraak uit de Griekse tijd, maar dus nog steeds actueel. Het vraagt durf en moed om zonder voorbehoud naar je eigen levenspad en dagelijkse handelen te kijken. Wat zijn je talenten, ben je eigenaar van je talenten of drijven de talenten jou ? We zijn niet volmaakt en altijd in ontwikkeling. Hoe ziet die ontwikkeling eruit ? Wanneer leef je vanuit je driften, wanneer vanuit een dieper weten? Het hoogste weten noemt de filosoof Spinoza het intuïtieve weten. Dit eigenaarschap over je eigen vermogens en sturing daarop vraagt om een regelmatige reflectie, een terugblik en een al doende leren van je drijfweren, je talenten, je verlangens en je dromen.

De wisselwerking met de ander, soms het liefdevolle gesprek met de ander, geeft als spiegel geeft vaak een verdiept inzicht in jezelf en je motieven. Het soort gesprek dat in onze westerse cultuur vaak ongewoon geworden is, maar die we in onze leergang vaak zullen beoefenen. Je kunnen uitspreken, woorden kunnen geven aan jezelf en de reacties van de ander, als spiegel en verdieping van je zelfkennis.

We gebruiken vaak de natuur om jezelf te ontmoeten en je te verbinden met de natuur. De natuur leren zien en ervaren als een levend organisme, waar wij deelgenoot van mogen zijn, dus niet als eigenaar of gebruiker van de natuur. We putten daarbij uit de kennis en oefeningen van de sjamanen uit Noord Amerikaanse Indianen traditie.

Samen het vermogen ontwikkelen waarin geven en nemen samenvalt in de betrokkenheid op de ander en het andere. Je deelgenoot voelen van een veel groter gebeuren. Een gebeuren van de kosmos, waarvan wij maar een fractie van weten, maar waar we ons totaal mee verbonden kunnen voelen, ons kleine ‘ik’ overstijgend.

De leergang zal een impuls aan deze zoektocht geven, samen met de andere deelnemers die zich hierin ook openstellen voor deze zoektocht. Als spiegel voor elkaar, met de ervaringen in de natuur en inleidingen vanuit de mythes, filosofie en ervaringen. En die worden verwoord als menselijke verlangen naar betekenis en zingeving.

Dick Ratering en Liesbeth Halbertsma

Leergang Praktische Spiritualiteit​

Dit artikel is geschreven na afloop van de eerste leergang en na het houden van interviews met een aantal deelnemers.
Spiritualiteit met beide benen op de grond

Praktische Spiritualiteit heeft mij geholpen het leven in alle facetten op een volwassen manier aan te gaan. Ik kan elke dag met waarde doordrenkte stappen zetten die verder reiken dan mijn ego
Aldus een van de deelnemers aan de leergang na afloop. Begin dit jaar rondde een groep een traject van ruim een jaar af en was er een nieuwe groep al volop bezig. De leergang praktische spiritualiteit trekt mensen die verdieping willen in hun persoonlijke ontwikkeling, die de bron in zichzelf en buiten zichzelf willen ontdekken en ervaren om van daaruit hun essentiële kwaliteiten en hun waarde in te zetten in het belang van de wereld om hen heen.

“Ik heb ervaren dat ik een onuitputtelijke bron van creativiteit en levenskracht ben, zeker als ik ben aangesloten op de krachten om me heen”
Mensen die meedoen aan dit traject hebben een diep verlangen contact te maken met de krachten van de natuur en de natuur als spiegel en raadgever te leren kennen. Naast de wijsheid uit meerdere spirituele stromingen is het oude weten een belangrijke rode draad. In het oude weten gaat het o.a. over het diepe besef dat je onderdeel bent van het grote geheel; dat alles met elkaar verbonden is; dat je natuur bént en onderhevig bent aan natuurwetten en het ritme van de seizoenen; dat alles bewustzijn draagt en uitdrukking is van Spirit.

Spiritualiteit is voor mij contact kunnen maken met het bijzondere in mij en buiten mij en dat als bron kunnen raadplegen”
Dat contact kun je bijvoorbeeld maken door stilte, ademhalingsoefeningen, door rituelen en je openstellen voor wat er in de natuur op je af komt. Tijdens de gezamenlijke reis worden verschillende mogelijkheden verkend, zodat ieder kan ervaren en ontdekken wat het beste bij haar of hem past. Wat opvalt is dat mensen meer zijn gaan bidden. Voor hen betekent dat een diepe intentie uitspreken waar ze meer gehoor aan willen geven en je daarbij openstellen voor de wijsheid van elders. Het vraagt dat je naast dat wat je ratio je ingeeft luistert naar wat je innerlijk weten aanreikt en waar je ziel (dat diepe weten in jou) je toe oproept.

“Ik heb meer de diepte ervaren voorbij de woorden. Ik noem het mijn innerlijke stem, of mijn intuïtie. Daarbij worden de inzichten me soms zomaar aangereikt. Dat noem ik genade.
Het “Oude Weten” komt steeds meer in de belangstelling. Op NPO2 bijvoorbeeld wordt een serie uitgezonden over dat Oude Weten: “Onderste boven van de Amerika’s”. Daarin worden mensen van inheemse volkeren, de oorspronkelijke bewoners van landen als Mexico, Guatamala, Peru opgezocht die oude wijsheid door willen geven aan onze generatie. Ondanks alle oorlogen en uitroeiingen van de oorspronkelijke bevolking is die kennis niet verloren gegaan en wordt ze nog steeds gepraktiseerd. Steeds weer komen de bezieling van de natuur en de kracht van moeder aarde naar voren als bron en als dragende kracht. Die bron kan voelbaar worden door o.a. rituelen waar ook tijdens de leergang aandacht aan besteed wordt.

Ik durf steeds meer hulp te vragen bij lastige dingen en leer erop vertrouwen dat er een richting duidelijk wordt. Dat geeft me verlichting en steun
Door de lengte van de leergang en de schitterende plek midden in de natuur waar die gegeven wordt worden ervaringen verdiept en geïnternaliseerd. Dieper leren voelen en kijken voorbij de woorden en de ratio geven vertrouwen dat er een rijke bron is waaruit geput kan worden. Door dat meerdere keren te doorleven leren mensen trouw te blijven aan wat je van binnen al weet. Dat betekent minder verspilling van energie door o.a. (machts)spelletjes. De waarachtigheid neemt toe en men gaat staan voor wat je te zeggen en te doen hebt.

Ik durf steeds meer mijn eigen koers te varen en mijn plek in te nemen”
Die eigen koers wordt gaandeweg het proces steeds duidelijker door niet te veel aandacht te besteden aan verbetertrajecten van wat er niét goed gaat in je leven. De deelnemers hebben voorafgaand aan de leergang al veel persoonlijk werk gedaan. Waar het accent vooral ligt is om díe kwaliteiten te ontdekken die essentieel zijn en bij iemands uniciteit horen. Je kunt ze ook zielskwaliteiten noemen, talenten die van nature bij iemand horen. De vraag is dan meer: “Welke rijkdom zit in mij en wat wil er door mij uitgedrukt worden?” Daarnaast gaat het om gewaarzijn van je eigen energieveld en dat het bereik daarvan groter is dan de grenzen van je lichaam. Dat is ervaarbaar door een ademhalingsmeditatie die ieder voor zichzelf kan doen waardoor men met een grotere openheid present kan zijn.

Als ik me via mijn ademhaling bewust ben van mijn energie én me verbind met de energie van de bronnen om me heen, wordt de aandacht voor het imperfecte bij mezelf vanzelf kleiner. Ik tap als het ware uit een ander vaatje.”
Vertaling naar werk gaat bijna moeiteloos. Als je steeds meer weet waar jij voor staat en steeds beter voelt welke waarde je wilt toevoegen kun je bijna niet anders dan daar gehoor aan geven. Soms kiezen mensen voor een andere plek in de organisatie waar hun kwaliteiten, kennis en kunde beter tot hun recht komen en er minder energie verloren gaat. Dat betekent ook afscheid nemen van wat niet meer past, omdat je ergens anders meer van betekenis kunt zijn. De verbindingskracht van mensen neemt toe, omdat naast het hoofd ook het hart een maatstaf en graadmeter is bij het handelen. Werken vanuit je essentiële kwaliteiten en je eigen natuur volgen geeft meer voldoening en kost minder energie. Én het is aanstekelijk!

Ietje Lindermann

Voice Dialogue

Voice Dialogue is een methode die is ontwikkeld door  Hal en Sidra Stone.

Het is ontstaan in hun relatie en in de loop van de tijd en hand in hand met een voortschrijdend inzicht, werd er een theoretisch kader voor ontwikkeld en heeft het vele toepassingen gekregen.

Voice Dialogue is een buitengewoon verfijnde, grondige en specifieke methode die er van uit gaat dat een mens bestaat uit delen, ook wel subpersonen genoemd. Ze werkt met de ervaring van en met het gewaarzijn over deze subpersoonlijkheden.

Deze subpersoonlijkheden (en/of constellaties daarvan) zijn energielichamen waaruit onze psyche opgebouwd is. Ieder met een eigen wil, met eigen wensen, een eigen geschiedenis en een eigen ervarings- of gevoelswereld. Het is een natuurlijke methode die aansluit bij en verdieping brengt in dat wat er is. Alles is er al, alle psychische vermogens zijn al in ons aanwezig. Door aanleg en socialisatieprocessen zijn sommigen van deze vermogens groot gegroeid en daardoor vormen zij een groot deel van wie we (denken te ) zijn. Andere vermogens worden weggeduwd of zijn niet ontwikkeld.

De kern van dit energetische proces wordt gevormd door ons veld van kwetsbaarheid, hoe we dit beschermen en wat voor een relatie we daar mee opgebouwd hebben.

Er kan een strijd bestaan tussen verschillende subpersonen omdat ze nu eenmaal fundamenteel verschillend van aard zijn. Gevolg is dat we in een ondermijnende innerlijke strijd verkeren. Voice Dialogue wil deze verschillen niet opheffen of veranderen, maar wel het vermogen vergroten om deze verschillen te kunnen dragen en te kunnen integreren in het leven.

Vaak kennen en leven we alleen een oppervlakkige laag van een subpersoonlijkheid , omdat deze steeds als het naar voren komt, door een tegenpool afgezwakt of overgenomen wordt.. De rol of bijdrage van een deelpersoonlijkheid blijft hierdoor beperkt en daardoor missen we de volle rijkdom die het in zich draagt. We kunnen ook botsen met bepaalde subpersonen die we tegen komen bij andere mensen. We worden uit het veld geslagen en weten er niet echt raad mee of ze roepen een sterke afkeuring en veroordeling op.

Een grote kracht van Voice Dialogue is dat er niets buiten gesloten wordt. Er hoeft niets weg. Er wordt alleen toegevoegd en verdiept. Daardoor komt er meer innerlijke ruimte waardoor er een gezondere balans kan ontstaan en meer keuze mogelijkheden beschikbaar worden.

Voice Dialogue kan ingezet worden bij een specifieke vraag of problematiek. Deze vraag kan werk gerelateerd of van een meer persoonlijke aard zijn. Het kan bijzonder diep en helend werken maar ook meer aan de oppervlakte blijven. Voice Dialogue is ook krachtig om in te zetten als er een behoefte is aan bezinning of verdieping.

Omdat Voice Dialogue een ervaringsgerichte, energetische manier van werken is, heeft het veelal een diepgaand en blijvend effect. Voor sommige mensen is Voice Dialogue meer dan een krachtige methode om problemen mee op te lossen of om verdieping door te verkrijgen. Het wordt tot een levenswijze of ook wel een mystiek pad.